Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om södra länken tas i augusti

Annons

Ett för ABB Ludvika mycket hoppfullt besked gavs i går av Svenska Kraftnäts generaldirektör Jan Magnusson efter Svenska Kraftnäts styrelsemöte i Bryssel.

- Tidigast i augusti blir det beslut om teknikvalet i "södra länken", säger Magnusson.

Sverige ska investera i en ny 400 kilovoltsöverföring från Hallsberg till Hörby i Skåne för att säkra södra Sveriges elförsörjning och det nordiska elutbytet.

En traditionell lösning med växelström har av ekonomiska skäl varit huvudalternativet. En sådan investering ligger på runt en miljard kronor, ABBs alternativ runt en halv miljard högre.

ABB, facken vid företaget samt kommunalråden Ludvika och Karlskrona och landshövdingarna i Dalarna och Blekinge har tryckt på om extrapengar hos regeringen för att Sverige i stället ska ställa sig i spetsen och gräva ned kraftlinjen i marken. En kommande teknik som väntas ersätta traditionella linjer.

ABB har utvecklat HVDC Lightsystemet så långt att det nu är moget att köra över lika mycket kraft, 700 megawatt i kablar som man kan i 400 kilovoltslinjer. Det skulle utöver miljövinster ge nya jobb i Ludvika och Karlskrona samt befästa Sverige som kraftöverföringslandet nummer ett.

- Jag är mycket kritisk till att regeringen inte gett stöd till projektet. Persson borde agera och inte låta frågan bollas mellan näringsdepartementet och miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet, säger Ludvikas kommunalråd Roger Stål som säger att forskarbyprojektet High Voltage Valley i Ludvika lider av samma blockering hos Göran Perssons regering.

Generaldirektör Jan Magnusson valde att inte föra upp teknikvalet till styrelsebeslut:

- Jag har bara gett styrelsen en allmän orientering. Kanske blir det ett beslut i augusti.

- Vi har inte avslutat diskussionen med ABB om projektets utformning och den känner jag att vi inte riktigt är klara med ännu. Vi vill också fördjupa nyttovärderingen av de två alternativen och det har i sig inte med pengar från regeringen att göra, säger Magnusson.

Svenska kraftnäts styrelse beslutade vid mötet om en totalrenovering av 400 kilovoltsstationen Hjälta värderad till drygt 100 miljoner kronor. Här har ABB Transformers i Ludvika redan fått en option på en stor transformator och generaldirektören säger att stationen också ska utrustas med den nya frånskiljande brytaren som ABB i Ludvika utvecklat i samarbete med Svenska Kraftnät.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons