Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om rasism kan bli utan verkan

Annons

EU-länderna är på papperet överens om en mer enhetlig linje mot rasism och främlingsfientlighet.

Det är dock inte säkert att ett enda land måste skärpa sina lagar.

Enligt svenska tjänstemän kommer inte ett enda land att behöva stuva om i sina lagar mot hatbrott som en följd av rambeslutet om rasism och främlingsfientlighet.

Sverige har redan täckt in rambeslutet, som reglerna formellt kallas, genom lagen om hets mot folkgrupp.

Men den tyska justitieministern, socialdemokraten Brigitte Zypries, är nöjd med det politiska budskap om kamp mot förintelseförnekare, rasister och andra främlingsfientliga yttringar som hon anser att överenskommelsen markerar.

EU-kommissionären med ansvar för rättsliga frågor, Franco Frattini, sade att hans hemland Italien åtminstone måste se över sin lagstiftning på området.

Den som förnekar eller slätar över sådant som förintelsen av judar, brott mot mänskligheten och folkmord i syfte att uppvigla ska kunna dömas till fängelse enligt beslutet. Det måste vara riktat mot en grupp på grund av hudfärg, ras, religion, härkomst eller nationalitet.

EU-länderna har arbetat med EU-kommissionens förslag sedan 2001, men motsättningarna har varit för stora. Bland annat på grund av att flera länder, däribland Sverige, velat hålla grundlagsfäst yttrande- och tryckfrihet intakt. Till skillnad från i Tyskland och Österrike är det i Sverige inte straffbart att förneka Förintelsen.

I överenskommelsen sägs det att rambeslutet inte påverkar medlemsländernas grundlagsskyddade rättigheter, som yttrande- och tryckfrihet.

Länge såg det ut som att beslutet skulle brinna inne även denna gång. De baltiska länderna ville att brott mot mänskligheten under den sovjetiska regimen (läs: Stalin) skulle omfattas.

De baltiska kraven löstes genom att EU-länderna i ett uttalande till protokollet utlovar en utfrågning/seminarium om brott begångna av totalitära regimer. Den ska EU-kommissionen hålla.

TT

Mer läsning

Annons