Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om ny spelreglering – 1,6 miljarder i potten för föreningslivet

Föreningslivet i Sverige har anledning att känna oro.
Under torsdagen beslutar regeringen om en ramlagstiftning för en ny spelreglering.
I potten: 1,6 miljarder kronor för föreningslivet.

Annons
RF:s ordförande Björn Eriksson att spelfuskbrottet är bra och nödvändigt.

Regeringen vill att utländska spelbolag ska släppas in på den svenska marknaden.

Tanken är att beslut ska tas av regeringen huruvida en ny ramlagstiftning ska gå på remiss till lagrådet.

Delar av förslaget har läckt. Föreningslivet får behålla den nuvarande skattefriheten för lotterier samtidigt som lotter inte ska få säljas av de privata spelbolag som verkar från andra länder.

"Vi får se vilka vägval regeringen gör i några principiella frågor. En avgörande fråga för såväl idrotten som hela ideell sektor är om vi ska få fortsätta hålla på med bingo såväl fysiskt som på nätet. Sett över tid bedömer jag att det är en nyckelfråga för föreningslivets framtida möjligheter att fortsätta få goda intäkter från spel och lotterier", säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Spelfuskbrottet är bra och nödvändigt

I förslaget till ramlag ska även finnas ett nytt brott: spelfuskbrott. Tanken är att täppa till den befintliga luckan i lagen när det gäller så kallad matchfixning, uppgjorda matcher och liknande.

"Jag är glad över tydlig vilja att röka ut matchfixing från den svenska spelmarknaden. Spelfuskbrottet är bra och nödvändigt. Men det räcker inte. Förbud på spel i låga divisioner och enstaka händelser som första hörnan platsar inte i ramlagstiftningen", säger Björn Eriksson.

Hur spelet på hästar och hur den framtida finansieringen av hästnäringen ska lösas är svårlöst.

"Jag tror att ersättning till hästnäringen från spelbolag som erbjuder spel på hästsport kommer vara en del. En lösning som självklart även ska att omfatta ersättning till våra idrotter från spelbolag som erbjuder spel på till exempel fotboll eller ishockey", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons