Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut nära om kraft- verksbygge

Annons

Det var på sin tid Stora kraft som började projektera för ett minikraftverk i Johannisholm under 1990-talet. Stora Kraft blev sedermera StoraEnso Energy som i sin tur sålde kraftdivisionen till finska Fortum Kraft AB.

Där ligger nu beslutanderätten om det ska byggas ett kraftverk i Johannisholm och den frågan har aktualiserats och kommit så långt att ett styrelsebeslut förväntas under våren.

Alla tillstånd för bygget är inhämtade och minnesgoda kommer kanske ihåg att bland andra Mora kommun motsatte sig projektet med hänvisning till kultur- och naturintressena som redovisats i översiktsplanen. Men kommunen blev överkörd.

- Får vi det förväntade styrelsebeslutet i vår kommer bygget att starta direkt efter semesterperioden i sommar, säger Sven Andersson, Fortum Kraft AB i Bergvik.

Kraftverket byggs i Vanån, vid Venjanssjöns utlopp. Investeringen är beräknad till 28 miljoner kronor och bidrag har beviljats från statens Energiverk.

Kraftverket kommer att ge en årsproduktion på 10 GWh och effekten blir 1,5 MW.

Sven Andersson säger att byggtiden beräknas till mellan ett och två år och under byggtiden kommer ungefär tio personer att ha sysselsättning på platsen.

En förhållandevis stor arbetsplats i gamla Venjans kommun.

Det kan tilläggas att Fortum Kraft AB har finska staten som majoritetsägare, men även övrigt ägande finns i Finland. Fortum Kraft AB äger i sin tur Birka Energi.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons