Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut kan strida mot lagen

Annons

För två år sedan delegerade landstingsstyrelsen frågan om jourverksamhetens framtid i Vansbro och Malung till dåvarande närsjukvårdschefen Karin Stikå Mjöberg. En av dem som tagit ställning emot beslutet att delegera frågan från styrelsen till Karin Stikå Mjöberg, är Per Rosgaard Evald som överklagade.

- Enligt kommunallagen får beslut som rör organisationsförändringar inte delegeras som skedde i det här fallet, säger han.

Förutom kommunallagen menar han att beslutet går emot flera andra lagar. En av dem är MBL, lagen om medbestämmande. En annan är hälso- och sjukvårdslagen.

- Medborgare och vårdcentraler har inte fått vara med i beslutsprocessen. Och enligt hälso- och sjukvårdslagen ska man även samråda med privata sjukvårdsgivare, men till exempel Nåshemmet har man inte pratat med, säger han.

En av dem i landstingsstyrelsen som röstade nej till att delegera frågan om läkarjourens framtid var Elisabeth Lindén Brandt. Hon yrkade i stället på bland annat att landstinget skulle ha ett samråd med kommunerna innan förslaget togs upp igen.

- Det fanns ingen MBL-förhandling och inget personalinflytande förrän allt var beslutat. Det har inte skett i enlighet med lagen, säger hon.

Per Rosgaard Evald berättar varför han valde att överklaga.

- När tjänstemän och politiker försöker köra över människor då blir jag förbannad.

Ingen av de politiker som röstade ja i landstingsstyrelsens omröstning om delegeringen har kunnat nås.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons