Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked inom kort om giftbesprutning

Annons

Inom Ludvika och Smedjebackens kommuner finns numera bara delar av två banor, Bergslagsbanan, mellan Rämshyttan och Grängesberg, och Västeråsbanan, mellan Ludvika och Fagersta bruk, som kan bli föremål för ogräsbekämpning.

Även om Banverket numera har övergått till ett, vad man beskriver som ett miljövänligt och biologiskt medel, kan besprutningen ändå uppfattas som något kontroversiellt.

Det mest känsliga besprutningsobjektet är Ludvikas bangårdsområde som är lokal för den unika fjärilen silvergråvecklaren. De lokala entomologerna känner, som tidningen tidigare utförligt redogjort för, stor vånda inför de årliga insatserna med tåget.

-Vi jobbar fortfarande med körplanen för besprutningståget, men i slutet av månaden eller i början av april ska vi kunna tala om när det kommer till Ludvika, säger Sara Jansson, miljöhandläggare vid Banverket i Gävle.

För att dämpa eventuell oro bland miljövännerna påminner hon om att ogräsbekämpningen bara utförs på banvallar och andra spårområden dit allmänheten inte äger tillträde. När tåget passerar övergångar och andra känsliga platser längs linjerna stängs sprutan av.

Innan arbetet inleds kommer Banverket, liksom tidigare, att göra anmälan till det lokala miljöskyddskontoret. Kommunikationen mellan Banverket och kommunerna uppges vara god.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons