Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besinningslöst med ordningsbetyg

Annons

Ordningsbetygen är en relik från äldre tider, ett steg tillbaka, som högern med hjälp av sina tidningar fått att verka nytt och modernt. Svärord och dylikt framställs som någonting samhällsfarligt fastän det är en del av de flesta människors språk.

Det är bara när det gäller skolan som något sådant som ordningsbetyg skulle kunna verka vettigt. Det finns i dag ingen tro alls på att unga skulle kunna ta ansvar för sina studier eller sina liv.

Allt som ungdomar gör går visst bara att bemöta med våld eller tvång. Unga som bara vill roa sig bemöts med polis och väktare och lämnas ingen plats om de inte har pengar.

Gymnasieelever är fullt kapabla att ta beslut om sina studier. Ge oss makt så kommer vi att visa vår förmåga att ta ansvar. Det gäller överallt i samhället. Dagens elevråd är knappt demokratiska och har ingen konkret makt.

De flesta inser att "platta hierarkier" och ett mer avslappnat ledarskap ger bättre företagsklimat. Men skolan är tydligen en plats där respekt för läraren är lika med rädsla och där ordning och reda är lika med orättvisa regler utan möjlighet att göra rätt för sig.

Att gymnasieskolan ska införa ordningsbetyg är helt besinningslöst. Gymnasiet är en frivillig utbildning!

AXEL, TOG STUDENTEN DETTA ÅR

Mer läsning

Annons