Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERGMAN - varje lördag

Annons

Det kan gå på det viset om man lägger saker på minnet. Jag noterade, dumt nog, det här:

"En tittare som inte är intresserad av sport byter kanal, men många som som ogillar kultur tycks sitta kvar framför sändningen och bli förbannade."

Det är Per Andersson, redaktör för Sveriges Televisions Kulturnyheterna, som skriver det i Vi på tv, SVT:s personaltidning.

Jag är chockad. Jag har aldrig hört någon bli förbannad på kultur-tv, trodde ingen kollade.

Jag trodde faktiskt att det var exakt tvärtom: att folk blev förbannade på "all sport" som visas.

Har vi i takt med briljante Zlatan, friidrottslandslagets framgångar och Tre Kronors nästan sagolika uppryckning blivit ett sportälskande folk?

Jag vet att du älskar sport, alltid har älskat sport, men Dom Andra?

Kolla på utbudet. En vanlig dag kan du se hur mycket liveidrott som helst när du ligger och pillar naveln i soffan. Och när det väl drar ihop sig till helg, då ser man inte fotbollen för alla matcher, som vi lite filosofiskt brukar uttrycka saken.

Något har hänt.

Ingen skäller alltså längre över att licenspengarna går till, säg, att visa Anja Pärsons fantastiska vinnarskalle ta hem ett VM-guld i super-G när man i stället kunde ha utnyttjat sändningstiden till en UR-kurs i hur man spelar ukulele?

Bara för några år sedan svämmade insändarsidorna över av indignation på grund av att tv i förbifarten råkade visa ett par sekunder från senaste elitserieomgången, för att inte tala om den stora ilskan som riktades åt både höger och vänster i fotbolls-VM-tider.

Nu ska alla ha koll, vill ha koll på vad som händer, till och med när det kommer till något så banalt som... sport.

Inte ens de stora sporthatarna i bekantskapskretsen säger sig vilja missa Anna Carin Olofssons lopp i skidskytte-VM.

Det är en smula fascinerande.

Är det så att Ni Andra, som egentligen suktar efter den där ukulelekursen, har sugits in i den stora, fina gemenskapen?

Eller har ni tvingats?

Eller beror det på att vi lever i en mediavärld, där idrott - i papperstidningar, på webben, i tv och radio - tar allt större plats, för att den engagerar mer än någonsin och dessutom är attraktiv som reklampelare, och där allt händer fort-fort och ingen vågar vara nedkopplad av rädsla för att bli bortkopplad för gott?

Det finns inget som skrämmer oss mer än att inte veta Vad Som Händer.

Dessutom kan vi numera tycka vad vi vill om vad som helst så att alla kan höra och läsa, om de vill, för bloggrevolutionen har bara börjat.

När Leksandstränaren Jukka Rautakorpi meddelade att han slutar efter den här säsongen öppnade vi ett forum på tidningens hemsida. Responsen var enorm. Inläggen strömmade in - i samma takt som tankarna formulerades.

Världen har aldrig varit större och mer lättillgänglig än vad den är i dag.

Nyfikenheten över det som händer nu, som i slutänden också väcker nyfikenhet för vad som hände då (efter Italiens VM-guld i fotboll i somras mejlade ni, för att ta ett exempel, om att guldet 1982 och bronset 1990 var bragder större än titeln i Tyskland tack vare en tv-dokumentär och youtube.com, där sekvenser från matcherna visst kan ses), är fantastisk.

Men nyfikenheten...

Att vara konsument, oavsett om man vill ha sport, nöje eller nyheter, vilket kan vara - och ofta är - samma sak, kostar. Sändningsrättigheterna har prislappar med så många nollor att miniräknaren, en sådan där som du får i present när du duktigt handlar för mer än vad du borde på postorder, ballar ur och det är vi som betalar notan i slutänden.

Det har jag inget emot, för konsumenten gör valet, inbillar jag mig, och vill man ha allt, då är det bara att hosta upp och se glad ut.

Frågan är om vi egentligen behöver det?

Är det en livsnödvändighet att kunna se obskyra snooker-mästerskap nästan varje dag, eller ännu värre (om man nu ska se det så) monstertruck-tävlingar från amerikanska mellanvästern?

Jag vet inte. Jag vet inte alternativen.

Men jag vet att ukulele inte är något för mig.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons