Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman – varje lördag

Annons

Jag kunde bara inte låta bli. Sen jag i tisdags kväll råkade hitta Castafiores juveler i en flyttkartong i källaren har det mesta kretsat kring Kapten Haddock, den whiskypimplande mansgrisen till svordomshärd som min store hjälte Tintin alltid har vid sin sida i de bästa seriealbum som någonsin har gjorts, och ni som kan er Hergé vet att man inte så lätt blir av med Kapten Haddock. Den som, slår det mig nu, faktiskt nästan har lyckats med just detta är den falsksjungande operaprimadonnan Bianca Castafiore, hon med det försvunna tingeltanglet, du vet, men hur kan vi ta någon gång när vi har tid.

I stället:

Bomber och granater och krevader!

Eller snarare:

Är det någon mer än jag som fullkomligt har trängt bort det lagerbäckska landslaget lallarturné i Sydamerika?

Så pass, vi är så många.

Det är ett friskhetstecken. Den enda europeiska fotboll som man ska bry sig om såhär års är den franska, italienska, spanska och - så klart - engelska. Allt annat är bara snack och lite verkstad.

Lars Lagerbäck säger att han vill testa vilka spelare som har det speciella, vilka som ställer upp och kan tänkas vara aktuella längre fram, men är det inte såna övningar vi har Bosön till? Eller varför inte konstgräset på Kopparvallen i Falun?

Måste man åka till Venezuela och Ecuador bara för att kolla om Daniel Nannskog, snart 65, fortfarande är ett rundningsmärke?

Jag förstår inte.

Det är fullständigt orättvist mot spelarna och landslaget - och dess varumärke - att marknadsföra några otroligt intetsägande matcher som en slags happening.

Jag förstår inte, jag vill inte förstå.

Men jag förstår Daniel Andersson, målvakt i Helsingborg.

Han tackade nej till att spela mot Ecuador och Venezuela.

Han var varken skadad eller snorig.

Han var inte heller osams med Lagerbäck.

(Det kan han, i och för sig, ha varit, men såna pikanta detaljer får man sällan veta om landslaget såvida inte huvudpersonerna är Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg och det är VM och något står på spel till skillnad mot nu.)

Daniel Andersson ville bara stanna hemma - och vara med sina barn.

Läs det igen:

Daniel Andersson ville bara stanna hemma - och vara med sina barn.

Det accepterades. Det är fantastiskt. En ny tid är här.

Vi kan prata om pappaledighet, lika ansvar och delaktighet i all oändlighet, men det är med jämställdhet som med allt annat: vad som betyder något är vad man gör och vad resultatet blir.

Daniel Andersson valde att stanna hemma för att leka med kidsen och kanske hinna bli bjuden av frun på krogen innan den långa resan mot allsvenskans sista omgång startar; att lägga sig tidigt och vakna med ett varmt barn bredvid sig som inte kan sova men prompt vill att någon i den där mjuka sängen går upp och fixar så att julklapps-dvd:n med Nalle Puh slipper ligga kvar bakom den där svårforcerade plasten som kan driva vem som helst till vansinne, det var vad han valde.

Man behöver egentligen inte prata om jämställdhet.

Jag tror att det handlar om en slags livskvalité.

Det har alltid funnits män som har velat stanna hemma och har stannat hemma - trots konstiga blickar och en karriär i fara.

Men på elitnivå inom idrotten är exemplen få.

Jag kan bara komma på ett namn: Jonas Johnsson, hockeyspelaren som sa nej tack till Tre Kronor för vara med sin familj och tvingades ur stan rullad i tjära och fjädrar.

Nu är jag inte så korkad att jag inbillar mig att Daniel Anderssons beslut var en medveten brandfackla för att sätta fart på jämställdhetsdebatten. Jag tror att han gjorde som han gjorde för att det skulle vara bäst för barnen, för familjen, för förhållandet och för sig själv.

Det är någonstans där, i mitten av krav och egna ställningstaganden, som jämställdhetsdebatten både här och där måste ta sin början.

Det är bara du som har viljan.

Det är bara du som kan göra en Kapten Haddock och skälla: "Bomber och granater och krevader!".

Och göra skillnad.

Jag tror det funkar.

Varför inte prova?

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons