Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman hyllas på landets ledarsidor

Annons

Ingmar Bergman hyllas på landets ledarsidor.

Han beskrivs som mannen som blev för stor för sitt land, men inte för världen.

"Världens erkännande har han fått, men inte alltid Sveriges" skriver Aftonbladet.

Bergman beskrivs som en gestaltningarnas mästare, en tungviktare som gjort Sverige känt över världen.

"Den store konstnären lever både i och bortom sin tid. Ingmar Bergmans tid tog slut den 30 juli 2007, hans verk och bild av ett Sverige i en turbulent tid för vid med oss i 2000-talet" skriver Dagens Nyheter (oberoende liberal) på ledarsidan.

Svenska Dagbladet (obunden moderat) konstaterar att vi i Sverige ofta har en överdriven uppfattning om det internationella intresset för svenska angelägenheter. Tidningen menar dock att Bergman hörde till undantagen:

"Ingmar Bergman var verkligen så stor som vi själva föreställde oss. Dödsbudet spred sig snabbt över världen under måndagen".

Sydsvenskan (oberoende liberal) är inne på samma tema och kallar Bergman en stjärna som har slocknat. "Ärat hans namn flög över jorden". Tidningen menar att regissören stod i en klass för sig, en gestaltningarnas mästare som rörde sig på de ursprungliga och urstarka, känslornas och drifternas domäner i sina verk.

Även Bergmans kritik av Sverige lyfts fram av flera ledarskribenter samt att han upplevde Sverige som tråkigt och grått.

"Han kritiserade det svenska folkhemmet för att vara tråkigt, oambitiöst och likriktat. Ändå var det här hans talang kunde blomma, och det var till Sverige han återvände." skriver Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk).

Socialdemokratiska Dala Demokraten jämför Bergmans dödsfall med Astrid Lindgrens och Lars Forssells _ de är alla giganter som dött bort.

"När jag hör hans röst på radion rycker jag till. Den viskar svagt genom åskregnet som smattar på verandataket medan världen ropar hans namn".

Men tidningen hävdar att Bergman var fången i sin egen sociala klass.

"Hans filmkonst tycks nästan specialdesignad för att passa en internationell medelklasspublik", skriver Dala Demokraten.

Liberala Upsala Nya Tidning kallar Bergman för en jätte. Tidningen menar att svensk filmindustri har varit en dvärg på denna jättes axlar och hoppas att Bergmans mästerverk inspirerar Svensk Filmindustri till omprioriteringar.

"Nu när jätten är borta och dvärgen fallit ner blir det uppenbart att dvärgen är naken" skriver tidningen.

TT

Mer läsning

Annons