Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bereder sig för elkris

Annons

Det är Leksandsbostäder som har ansvaret för strömförsörjningen av de viktigaste delarna i den kommunala infrastrukturen. Vid ett totalt strömavbrott så ska skolor, äldreboenden, samlingslokaler och kommunal förvaltning fungera i princip som vanligt med hjälp av totalt nio mobila dieseldrivna elaggregat.

- Erfarenheter från vinterns stora storm i södra Sverige har gjort att det är ett prioriterat område inom Leksands kommun att se över organisationen kring krisberedskapen, berättar Hans Bergman.

Den senaste tiden har personal från Leksandsbostäder utbildats i hanteringen av de nya aggregaten. På ett enkelt sätt ska de kunna kopplas in i de kommunala fastigheter som är i behov av strömförsörjning för att den dagliga driften inte ska hotas.

Äldreboenden, skolor, kommunala samlingsplatser och kommunal förvaltning är prioriterade fastigheter som i första hand skall kunna nyttja aggregaten.

- Vid ett totalt strömavbrott en kall vinter så ska de kommunala fastigheterna till och med kunna fungera som övernattningsplatser, säger Hans Bergman.

När Civilförsvaret fick nya ansvarsområden 1995, fick kommunerna ta över ansvaret för att hantera och förebygga kriser. En del i detta är att kommunen nu anlitat projektledaren Olle Alvroth.

Han är ansvarig för att se över beredskapen och därmed möjligheterna att trygga kommuninnevånarnas säkerhet vid en eventuell kris.

- Leksands kommun har kommit långt med det här arbetet, säger Alvroth.

- Ambitionen har varit hög och nu börjar vi se resultat av arbetet.

PER KÄLLGREN

Mer läsning

Annons