Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinförsäljningen minskar kraftigt

Under förra året sjönk bensinförsäljningen med 7 procent i Sverige, den största minskningen någonsin under ett enskilt år, enligt preliminär statistik från Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI).

Annons


Enligt Ulf Svahn, vd på SPBI, sker det en snabb omställning av marknaden för drivmedel.
Vinnare under 2011 var etanolbränslet E 85 – försäljningen ökade med 13 procent jämfört med 2010. Dieselförsäljningen ökade med drygt 2 procent.

– Det är det högsta siffran vi har haft för etanol sedan vi började mäta. Vi ser en väldigt tydlig koppling till om det ur konsumentens synvinkel finns en prisfördel med att tanka etanol jämfört med att tanka bensin. Under 2011 har det under långa perioder varit billigare att tanka etanol, säger Ulf Svahn.

Bensinpriset höll sig över 14 kronor stora delar av 2011, jämfört med mellan 12 och 13 kronor de tre föregående åren. Det tidigare rekordet för E85-försäljningen sattes 2008, då oljepriset klättrade till nästan 150 dollar per fat och bensinen följaktligen blev dyr. Fast med tanke på hur många etanolbilar det finns i Sverige borde det kunna säljas kanske dubbelt så mycket E85, enligt Ulf Svahn.

Försäljningen av drivmedel sjönk totalt sett i fjol. Bensinförsäljningen minskade med 320 000 kubikmeter, medan dieselförsäljningen ökade med 125 000 och E85 med 25 000 kubikmeter. SPBI ställer därför sig frågan om bilåkandet minskat.
– Nej, vi ser inte den trenden, säger Håkan Johansson, Trafikverkets nationelle samordnare för klimatfrågor.
Enligt Håkan Johansson tyder allt på att trafiken ökade något i fjol, även om det inte ännu finns någon färdig årsstatistik.
– Jag skulle vilja förklara det med energieffektivisering. Trenden för de senaste åren är att bränsleförbrukningen i nya personbilar har minskat i och med att vi skrotar gamla bilar och köper nya som drar mindre bränsle. En annan faktor är att andelen bilar som körs på förnybara bränslen har ökat, säger han.

(TT)

Mer läsning

Annons