Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bennys största bygge

Annons

Motorvägen mellan Falun och Borlänge närmar sig allt mer sin slutgiltiga skepnad. Slänterna jämnas, vajerräcket monteras och skyltarna ställs på plats.

- Visst är man lite stolt, erkänner Benny Ohlsson från Backa utanför Rättvik.

Han sitter bakom ratten till sin fyraxlade Scania från -92. På flaket ligger elva kubikmeter jord som ska tippas i vägrenen där grävmaskinisten Mattias Larsson från Svärdsjö tar vid och lägger massorna på plats.

Benny har varit med från starten i februari 2004 och är en av 23 lastbilschaufförer som för närvarande transporterar krossat berg, grus, jord och myrmark till rätt plats.

- Det gäller att hela tiden ligga i takt. I morse gick en grävmaskin sönder och genast blev sex lastbilar stående, säger han.

Normalt sett komprimerar personalen sin arbetsvecka och tar helg redan på torsdag kväll, men den här veckan jobbar de för högtryck - både fredag, lördag och söndag för att kunna välkomna semestertrafiken på sträckan Tallen-Gruvan i början av midsommarveckan. Därefter ska all asfalt och betongbeläggning rivas längs den gamla vägen mellan Tallen och Karlsviksbacken, så något längre semesteruppehåll blir det inte för Benny och hans kollegor.

- Men det här är killar som vill köra så det är inga problem. Det är ett bra jobb, med bra organisation och bra folk, säger han.

För egen del har Benny närt lastbilsintresset sedan barnsben - hans far var transportledare - och planterat det vidare hos äldste sonen som också han numera sitter bakom ratten.

- Jag har aldrig vaknat en morgon och sagt åt frun att jag inte vill åka till jobbet.

- Vi är som rallarna. Och en rallare byter ju aldrig jobb, säger Benny.

På samma sätt som järnvägsfolket i alla tider har fascinerat sin omgivning är uppståndelsen stor längs vägbygget. Folk i allmänhet, liksom tidningar, radio och tv ställer mängder av nyfikna frågor. Och uppmärksamheten är inget som stör Benny. Tvärtom:

- När vägen är klar kan jag åka på den och säga "tänk när vi byggde det här", konstaterar han stolt.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons