Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengtssons Tidningar gasar på

/

Dalarnas Tidningars förre ägare Bengtssons Tidningar gasar nu på i sitt biogasprojekt där Scandinavian Biogas ska ta in 200 miljoner i en nyemission för att tredubbla produktionen av biogas.

Annons

Bengtssons Tidningar äger 19 procent Scandinavian Biogas Fuels med förre statsministern Göran Persson som ordförande.

Biogasprojektet tog ifjol in 163 miljoner till köpet av Stockholms Vattens biogasanläggning i Henriksdal.

Nu behövs ytterligare 200 miljoner kronor för att klara de närmaste årens investeringar.

Mest investeras i gasanläggningen Henriksdal och Dagens Industri skriver att företaget också ska investera i ett ännu hemligt projekt

”södra Stockholm”.

Därtill kommer att gasanläggningen i Varberg ska uppgraderas.

– Sammanlagt innebär projekten att vi från 2014 ökar produktionen av gas i Sverige från 8 miljoner kubikmeter till över 30 miljoner kubikmeter. Prognosen visar att det 2014 ska finna 130 000 biogasfordon i landet, säger biogasprojektets vd Matti Vikkula.

Nya nordiska investerare och nuvarande ägare ska finansiera biogasprojektet där det ännu inte är tal om en emission till allmänheten och börsnotering.

Bengtssons Tidningar är också största ägare i Nordic Iron Ore, järnmalmsbolaget i Ludvika som ska ta in lika mycket pengar på en börsintroduktion nästa år. Där har Bengtssons över 28 procent. I Nordic Iron Ore är förre moderatledaren Ulf Adelsohn ordförande:

– Det är ingen slump. Projekten bygger på att vi kan förankra dem i samhället. Då är de båda väl meriterade med sina breda kontaktnät, säger Anders Bengtsson till Medievärlden.

Bengtssons Tidnings Aktiebolag heter företaget fortfarande trots att man sålt Dalarnas Tidningar. Lennart Bengtsson, 80, är vd och brodern Sten, 78, ordförande. men deras söner Anders och Jonas sköter nu affärerna.

Utöver biogasen och gruvan har Bengtssons Tidningar ett stort intresse, över 10 procent, i fastrighetsbolaget Diös och egna fastighetsprojekt i Stockholmsområdet där industrifastigheter byggs om till bostäder.

Mer läsning

Annons