Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemanningen utökas inom äldrevården

Annons

Som tidningen tidigare berättat har både anhöriga och personal slagit larm om underbemanning nattetid på äldreboendet Norshöjden.

I augusti lämnade anhöriga till en äldre kvinna boende på hemmet in en anmälan till kommunen.

Orsaken var att man ansåg att tillsynen och omsorgen brast nattetid. Den äldre kvinnan hade fått jack i pannan, sår på armen och blåtiror då hon varit uppe på natten.

Redan tidigare under sommaren hade de båda enhetscheferna på Norshöjden begärt utökning av personalstyrkan.

De menade att det var uppenbart att endast två anställda på plats nattetid var otillräckligt. Förstärkning har dock låtit dröja. Kommunen har tidigare hänvisat till att det inte varit möjligt att anställa fler.

- Ännu har vi inte kommit igång med mer personal på Norshöjden men vi jobbar nu med utbildning av personal, säger Lena Lundgren, sektionionschefen för särskilt boende på Falu kommun.

- Från och med månadsskiftet januari-februari utökas det mobila team, som kan rycka ut vid akuta behov till olika äldreboenden i kommunen, från en till två personer.

Det mobila teamet kommer att ha sin bas på boendet Lustigknopp och ansvara för 13 äldreboenden i kommunen.

Det låter som väldigt många enheter, kommer den mobila personalen hinna med?

- Visst låter det mycket men vi har sett över organisationen och är övertygade om att detta ska fungera väl, säger Lena Lundgren

På Norshöjden kommer från och med februari också ytterligare en personer finnas på plats hela nätterna.

Enhetschefen Eva Zachrisson på Norshöjden menar att det är svårt att säga om personalutökningen är tillräcklig.

- Vi får utvärdera och se vart efter. Situationen kan förändras snabbt i och med vilka behov de boende har. Hur mycket personal som behövs varierar ständigt.

- Det gäller att ledningen är lyhörd och täcker upp med personal efter behov, men just nu ser vi detta som ett steg i rätt riktning.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons