Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belgisk blå i svenska köttdiskar

Annons

Officiellt tar inte svenska slakterier emot den hårt kritiserade rasen belgisk blå. Men i verkligheten bryter slakterierna mot sina egna regler. Köttet har hamnat i diskarna hos stora svenska butikskedjor, enligt lantbrukstidningen ATL.

En av tidningens reportrar utgav sig för att vara uppfödare och erbjöd slakterierna att köpa 20 korsningstjurar med hälften belgisk blå. Vid alla slakterier som kontaktades sade inköparna ja. Vid ett slakteri var inköparen angelägen om att ge högsta betalning.

Flera slakterichefer förklarar det positiva bemötandet med att deras inköpare bara ville stå på god fot med en potentiell kund. Men Tommy Olsson som äger Ugglarps slakteri anser att man skulle kunna använda belgisk blå i köttproduktionen.

Tidningen slog redan i höstas larm om att kött från belgisk blå säljs i svenska köttdiskar. Nu har ATL, med hjälp av data från Jordbruksverket, kartlagt slakten. Den visar att SLP i Helsingborg, KLS, Dalsjöfors, Ugglarp och Scan under de senaste åtta åren slaktat djur med inslag av belgisk blå. Vid SLP har över 900 sådana djur slaktats.

Enligt Håkan Ahlqvist, tidigare försäljningschef vid SLP, såldes köttet vidare till industrier som Dafgård, Findus och Procordia samt dagligvarukedjor som Bergendahls, KF, Ica och Axfood. Där har det funnits i butiksdiskar hos till exempel Willys, Maxi, Coop och City Gross, uppger ATL.

TT

Mer läsning

Annons