Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beklaglig miss utan återbetalning

Annons

Att tillsynsbesöken är obligatoriska för djurägarna är ett faktum som myndigheten inte viker en tum ifrån. Samma hållning har man när det gäller avgiften som tas ut för prövning och tillsyn enligt djurskyddslagen.

Avgiften tas ut i enlighet med den taxa som fullmäktige fastställde i december 2003.

Men, myndigheten tog av allt att döma taxan som så självklar att stall- och hästägarna inte upplystes om att med tillsynsbesöken inte var gratis.

När den stora stallkollen var avklarad skickades räkningarna per automatik ut i höstas. Reaktionen kom omgående. Miljö- och byggkontoret fick in ett flertal upprörda samtal.

Myndigheten hamnade i blåsväder och tvingades medge att man gjort en tabbe.

Men som sagt, någonstans måste ju gränsen dras. Den gränsen kommer i ljuset med all tydlighet vid tisdagens sammanträde.

På dagordningen finns ett ärende från en av alla dessa hästägare. Denne debiterades en avgift på 600 kronor. Nu vill dock hästägaren att avgiften blir efterskänkt eftersom miljö- och byggnämnden inte informerade inför tillsynsbesöket att en avgift skulle tas ut.

Ett gott försök, men hästägaren blir med all sannolikhet tvungen att betala räkningen.

Nämndens motivering kommer i så fall att lyda så här: "Även om informationsbristen är beklaglig så är detta inget skäl för att efterskänka en avgift som uttagits i enlighet med taxa beslutad av kommunfullmäktige.".

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons