Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshem stängs

Annons

Stridigheter i ledningsgruppen.

Personalen delad i två läger.

Kränkande behandling av patienter.

Överinskrivning av patienter.

Det är några av de anmälningar mot verksamheten som kommit in till länsstyrelsen under hösten och vintern. De flesta rör ledningens agerande och arbetssituationen för de anställda.

Det här fick handläggare Berndt Johansson på länsstyrelsen att reagera och en tillsyn av verksamheten gjordes.

Tillsynen och anmälningarna resulterade i att Berndt Johansson skickade ett föreläggande till ledningen på 13 punkter, som skulle åtgärdas före 30 november 2006.

Bland annat ville man ha svar på hur verksamheten ska kunna garantera patienternas behov, trygghet och säkerhet.

Länsstyrelsen riktade även kritik till att behandlingshemmet anställt en person som varit nykter alkoholist enbart en kort tid.

Samtliga punkter har besvarats från behandlingshemmet i ett brev med kompletterade styr- och policydokument.

Där framgår bland annat att en ny ledning bildats, men föreståndaren blir kvar och tjänsten som biträdande föreståndare tillsätts inte.

Även personal har nyanställts.

Men lösningarna är inte tillräckliga, enligt länsstyrelsen. Tvärtom anser man att de genomförda förändringarna försvagat verksamheten.

- Den nya personalen har ingen större utbildning och de som var behandlingsansvariga för mans- respektive kvinnogrupperna har slutat, säger Berndt Johansson.

Länsstyrelsen är tveksam till att personaltätheten är tillräcklig för en så pass omfattande verksamhet.

- Visserligen har en ny ledning tillsatts, men det är inte anmält till oss. Man har också plockat bort biträdande föreståndare. Det hela känns oerhört bräckligt, säger Berndt Johansson.

Behandlingshemmet i Ulfshyttan har haft tillstånd för missbruksvård sedan 1992. Målgruppen är patienter från 18 år och spridningsområdet är hela landet. I nuläget finns det tillstånd för 24 platser samt två utslussningsplater.

"Av de anmälningar och samtal som förts framstår det tydligt att det en längre tid förelegat missförhållanden som inte uppmärksammats av ledningen och som medfört risker och brister för de inskrivna", skriver länsstyrelsen i sin bedömning.

- Föreståndaren har haft ett oerhört ansvar i arbetsförhållandena och patienternas trygghet, säger Berndt Johansson.

Nu har ledningen två veckor på sig att komma in med en avvecklingsplan och två månader på sig att avveckla verksamheten.

Bland annat måste man hitta lösningar för patienterna. Beslutet går dock att överklaga.

I går fick föreståndaren på behandlingshemmet beskedet om stängningen.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons