Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshem stänger efter kritik

Annons

Det privata behandlingshemmet Baggershus i Mölndal stänger.

Beslutet fattade ledningen på måndagskvällen.

Beslutet fattades efter en granskning av verksamheten som Sveriges Radio-programmet Kaliber och Sveriges Televisions Västnytt gjort.

Han säger att man inte kan upprätthålla den vård som krävs under de förhållanden som nu råder.

De båda nyhetsprogrammen har berättat om våld och rasistiska förolämpningar som pojkar fått utstå på behandlingshemmet. Tillsynsmyndigheten länsstyrelsen beslöt på måndagen efter rapporteringen i medierna att behandlingshemmet skulle granskas.

Främst är det uppgifterna om fysiskt våld _ nacksving, nedbrottningar med mera _ som fick länsstyrelsen i Västra Götaland att reagera.

Patrik Karlsson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen i Mölndal, reagerar på att ensamkommande flyktingbarn också finns på behandlingshemmet.

"Det som jag ser som mest akut är att vi omedelbart måste sluta placera ensamkommande flyktingbarn ihop med övriga ungdomar på behandlingshemmet", skriver han i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens granskning handlar även om utbildningsnivån på hemmet. Flertalet anställda saknar enligt Kaliber och Västnytt högre utbildning. Formellt är det dock bara föreståndarens kompetens som ska granskas.

Företrädarna för Baggium säger i ett pressmeddelande att de begärt förhandlingar enligt medbestämmandelagen med facket för att stänga hemmet. Drygt 30 personer kan bli uppsagda. Ägarna anser det viktigt att länsstyrelsens granskning fullföljs under avvecklingen av hemmet.

Baggium kommer att anmäla SVT och SR till Granskningsnämnden.

TT

Mer läsning

Annons