Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behagfull konsert i advent

Annons

Kyrkans organist Kristina Shtegman hade bjudit in vännerna Anna Hanning, och Sophie Måård. Konserten inleddes med ett block julsånger, bland annat Julvisa av Jean Sibelius och Marias vaggsång av Max Reger.

Jultemat lämnades dock efter halva programmet. Kristina Shtegman inledde det andra blocket med ett dramatiskt pianostycke av Frédéric Chopin. Efter den rasande åkturen fick publiken en stunds andhämtning då Anna Hanning framförde en lekfull bagatell ur Georg Friedrich Händels Alcina.

Ingenting kan väl vara så underbart fjantigt som ett riktigt fjantigt operalibretto. "Ge mig din kärlek, jag har redan gett dig mitt hjärta" sjunger Anna Hanning ömsom flirtigt, ömsom lite retsamt och utstuderat. Hon leker med dynamiken genom att svara på sin egen fras i pianissimo som om hon skrattade bakom ryggen på den man hon kurtiserar. Uppenbarligen är Anna Hanning som klippt och skuren för den här sortens behagsjuka roller som det vimlar av i operavärlden.

Men bravurnumret är ändå Nattens drottning ur Wolfgang Amadeus Mozarts Trollföjten. Att arian fascinerar så många beror säkert delvis på de höga tonerna som få klarar av att sjunga. När Anna Hanning gör små ystra tuvhopp i det högsta registret låter det inte riktigt mänskligt.

Överjordiskt, men på ett annat sätt, blev det när Anna Hanning och Sophie Måård sjöng Blomsterduetten ur Léo Deilbes Lakmé. I slutet av duetten, när de försvinner in i sakristian och forsätter sjunga, uppstår en eterisk stämning i kyrkrummet.

Tråkigt blir det bara när de sjunger The Prayer av David Foster. Alldeles för tamt och slipprigt Disneyaktigt. Men trion Hanning, Måård, Shtegman är sådana fullfjädrade musiker att det ändå är njutbart.

Som extranummer ger de passande nog Time to say goodbye som gjorts känd av Andrea Bocelli och Sarah Brightman.

Kristina Shtegman gav ett halvt löfte om att trion kommer att uppträda tillsammans igen i Säters kyrka. Låt oss hoppas det. Och låt oss hoppas att fler tar chansen få en stor musikalisk upplevelse än de som hade turen att vara där i lördags.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons