Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begriplig frustration

Annons

Efter förhandlingarna med båda de politiska blocken beslutade Dalarnas sjukvårdsparti att ansluta sig till alliansen. Partierna inom det styrande vänsterblocket vidtog i det läget åtgärder för att underlätta alliansens maktövertagande. Men politik förutsätter också fungerande personrelationer.

Motsättningar inom sjukvårdspartiet ledde till att Ken Swedenborg som representant för det i sjukvårdspartiet ingående folkkampanjen för sjukvården på eget initiativ inledde förhandlingar med vänsterblocket. Inslag i alliansens politik som höjningar av patientavgifterna var en bidragande orsak till de förnyade kontakterna från Swedenborgs sida.

Frustrationen från alliansens sida är begriplig, men ursäktar inte beteenden som närmar sig personlig mobbning både från talarstolen och utanför densamma.

Ulla Olsson mår illa och ironiserar över att Ken fick hjälp att hitta röstdosan. Ja, utan hjälp hade det varit svårt eftersom den slängts (av vem?) i en papperskorg.

Beträffande politiska vildar så återstår det att avgöra vem eller vilka som egentligen representerar Dalarnas sjukvårdsparti i landstinget. Det förtjänar att påpekas att den borgerliga kartellen, även med sjukvårdspartiet inräknat, inte uppnådde majoritet i antal röster. Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet fick sammantaget över 1000 röster mer. Alliansens eventuella majoritet byggde alltså på att valsystemet inte alltid fördelar mandaten proportionellt.

Vad gäller att Ken Swedenborg skulle ha svikit den politik han gick till val på så kan samma påstående göras om alla partier som förhandlar och därefter samregerar i en politisk koalition.

Swedenborgs och hans partis förhandlingsposition är dock som alla vet stark och det finns ingen anledning att ifrågasätta hans personliga integritet i de samtal som helt enligt demokratins spelregler äger rum inom den politiska majoritet som i dag är ett faktum.

NILS GOSSAS, ANN-CATRIN LOFVARS, KERSTIN LUNDH, NIKLAS HENRIKSSON DAGENS DEBATTKVARTETT UTGÖRS AV MILJÖPARTIET DE GRÖNAS LANDSTINGSGRUPP.

Mer läsning

Annons