Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningsbyrå kan skapa dubbla roller

Annons

Det undrar förbundskonsulten Christer Gustafsson hos Sveriges begravningsbyråers förbund med anledning av att Norrbärke församling vill etablera begravningsbyrå.

-Kyrkan får svårt att kombinera de här två sakerna. Plötsligt ska kyrkan förhandla med sig själv! Sedan ska man veta att det sker en förändring i vårt samhälle där fler och fler går ur Svenska kyrkan.

-Borgerliga begravningar ökar och det kan bli att någon annan aktör som erbjuder annan typ av begravning... Man kanske först och främst ska fråga sig varför inte människor kommer till kyrkan?

Gustafsson lyfter fram exemplet med att huvudmannen har ansvar för och bekostar vissa typer av transporter i samband med begravning och gravsättning.

-Har inte huvudmannen egen bil ska dessa transporter upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Hur klarar man det när det finns en egen begravningsbyrå?

-Huvudmannens uppgift är också att medla när anhöriga är oeniga, om exempelvis den döda ska kremeras eller jordbegravas. Eftersom begravningsbyrån är företrädare för dödsboet kan det ibland vara den som huvudmannen sköter medlingen med.

-Hur ska huvudmannen kunna uppträda mot den egna begravningsbyrån?

Förbundskonsulten har sett hur det uppstått problem på andra platser i landet, bland har det hänt att vaktmästare sålt gravstenar som privat extraknäck, men där har kyrkan uttalat att det inte är lämpligt.

Gustafsson tror också att människor av lojalitet vänder sig till en kyrkans begravningsbyrå.

-Om det nu är så att kyrkan vill slå vakt om sin verksamhet, ska man då inte satsa på det man är bra på? Jag tror annars risken är stor, att när en omprövning av huvudmannaskapet återigen ska göras, blir det i stället kommunerna som kommer att få vara huvudman för begravningsverksamheten. Det är något som jag inte tror att majoriteten inom Svenska kyrkan önskar sig, säger Gustafsson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons