Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsa försäljningen

Annons

Det skrivs och pratas mycket i alla media om hur jobbigt det är för många hundar och deras familjer, med smällare och raketer under nyårs- och valborgshelgerna varje år.

Det är inte bara på själva nyårsafton och valborgsmässoafton som dessa sprängningar utförs utan flera dagar före och efter. I år kom de första rejäla smällarna i det tätbebyggda område där vi bor redan den 28:e vid 17-tiden.

Sammanlagt blir det upp emot en vecka för en hund som är så skräckslagen att det nästan är omöjligt att få ut den för att göra sina behov. Min hund har lärt sig att helt plötsligt i stillheten (dag och natt) kommer en jättekrevad eller flera efter varandra.

Det liknar ju att leva i en krigszon och det tar sedan tid att bygga upp en trygghet igen hos hunden, tills nästa smällarhelg kommer vid sista april.

Veterinären kan skriva ut lugnande medel till hundar, som de ska medicineras med för att lindra deras skräck. Men det är säkert flera än jag som ogillar att ge onödig medicin till djur, när det i rimlighetens namn måste kunna gå att komma till rätta med det här problemet på annat sätt.

Vart tog bestämmelsen vägen, som sade att inget smällande får äga rum inom tätbebyggt område (= där det finns både hyreshus och villor)?

Varför inte införa en bestämmelse om att raketer och smällare inte får börja säljas förrän 31 december. Hemmagjorda skyltar om försäljning av fyrverkeripjäser växer ju upp som svampar ur jorden redan någon vecka innan.

HUNDÄGARE I ÅSELBY

Mer läsning

Annons