Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär skadestånd för varg

Annons

- Jag vill röra om i grytan. Jag är personligen inte rädd för varg, men vargen håller på att bli ett stort problem, främst för jägare och jakthundar. Det borde åtminstone vara lagligt att försvara sin jakthund, säger Torris Lars Larsson.

Enligt kravet till Naturvårdsverket har Larsson förlorat inkomst på grund av den rikliga vargförekomsten.

Larsson skriver att han hade "uppdrag att guida en storstadsbo i naturen runt Malung, men på grund av vargrädsla sa kunden nej för att han inte vågade vistas i malungsskogarna".

Larsson har beräknat den förlorade guideinkomsten till 3 600 kronor och begär nu detta belopp av Naturvårdsverket.

- Det blir intressant att se hur Naturvårdsverket reagerar på det här. Jag gör i alla fall ett försök att hålla igång debatten om vargens status i förhållande till andra djur. Det finns inget skäl att vargen ska ha ett bättre skydd än hundar och andra husdjur. Det är rent åt helsicke att man inte ens ska få försvara sitt husdjur, säger Torris Lars Larsson.

Torris Lars konstaterar att vargens utbredning fått stor inverkan på möjligheterna till jakt.

- Jägare vågar inte längre släppa sina hundar i skogen. Jag vet flera erfarna jägare som lagt av att jaga med hund då de inte vill riskera att hunden ska bli byte för varg. Hunden är ju en familjemedlem, säger Torris Lars.

Han håller det heller inte för otroligt att det finns människor som drar sig för att gå ut i skog och mark för att de är rädda för varg.

- Det är konstigt att samhället kan kosta på stora pengar på vargstammens vara med pejling och forskning samtidigt som man i andra sektorer tvingas dra åt svångremmen för viktiga verksamheter som vård och omsorg, säger Torris Lars Larsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons