Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär överfallslarm till tidningsbud

Annons

Tidigt på onsdagsmorgonen såg tidningsbudet hur en person försvann med budets cykel och alla tidningar. Tidningsbudet sprang efter tjuven som vid OK-rondellen svängde in på Åkargatan.

Där väntade tre personer iklädda rånarluvor. En av dem satte en kniv mot tidningsbudets hals samtidigt som de andra två plockade av honom plånboken med bland annat 800 kronor i.

Tidningsbudet fick ett kraftigt slag i magen innan gärningsmännen försvann från platsen.

De tre rånarna beskrivs troligen vara i 20-årsåldern och cirka 175 centimeter långa. Vid råntillfället hade en av dem svart jacka på sig, en annan hade blå jacka och den tredje en tjock tröja.

Polisen hade i går ännu inga spår efter rånarna.

Det blir allt farligare att vara tidningsbud. Vid ett tillfälle skaffade ett tidningsbud i Dalarna ett baseballträ för att känna sig trygg på jobbet.

- Jag uppmanade honom att lägga undan vapnet. Tidningsbudet ville skydda sig mot eventuella överfall, berättar Mauritz Nuotio, ordförande i Transport Dalarna.

Beskedet att ett tidningsbud natten mot onsdagen blev misshandlat och knivhotat upprör Transports ordförande.

- Det är förskräckligt. Vi ska inte behöva ha hjälp av väktare för att klara jobbet, säger han. I det här fallet misstänker vi också att misshandeln har rasistiska förtecken eftersom tidningsbudet är invandrare.

Bristen på poliser har påverkat tidningsbudens trygghet. För några år sedan fanns det betydligt fler polisbilar i gång under nätterna.

- Nu känner sig våldsmännen säkrare. De tror sig regera på gatan. En förödande konsekvens av att polisen skurit ned sina personella resurser, säger Mauritz Nuotio.

Efter misshandeln i Hedemora ska Transport försöka förmå abetsgivaren att utrusta alla tidningsbud med ett överfallslarm samt en mobiltelefon.

- Det är oerhört viktigt att allt som tidningsbuden drabbas av anmäls. Med alla fakta på bordet får vi ett bättre underlag och kan öka trycket bakom våra krav på bland annat överfallslarm.

- Vi uppmanar också medlemmarna att gå undan när de känner sig hotade och provocerade. När tidningar och cyklar stjäls ska vi inte springa efter. Det kan uppfattas som provocerande, säger Mauritz Nuotio.

- Ett annat bekymmer är att tidningsbuden bävar inför Daldansen. Vi vill flytta arbetstiden en timme, för att undvika berusade som provocerar tidningsbuden. En gång har vi förmått tidningarna flytta på arbetstiden. Det var lyckat. Då kunde buden genomföra sitt jobb utan att störas av berusade som tiggde tidningar och ville ta budens cyklar.

- Nu ska vi på nytt begära förskjuten arbetstid. Jag skulle vilja se den tidning som säger nej till förslaget med anledning av det som nu inträffat. En trygg och säker arbetsmiljö är viktig, det förstår nog också tidningarna, säger Mauritz Nuotio.

BERNT NILSSON/ MATS NILSSON

Mer läsning

Annons