Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Befolkningen ökar med 500"

Annons

Om inte kommunen tappat över 1500 invånare sedan 1997 hade den kommunala kassakistan varit fylld med ytterligare 53 miljoner kronor - om året.

Det berättade tidningen i onsdags. Där angavs även att befolkningsprognosen talar om ett tapp på ytterligare 500 personer fram till 2015. Den siffran stämmer inte, enligt kommunalrådet Peter Hultqvist. Tryckfels-Nisse har varit framme. En felaktig siffra har hamnat i budgethandlingarna.

- Vi ska öka med 500 invånare. Det händer så mycket positiva saker. Får vi igång bostadsprojekten så är det väldigt viktigt. Det är också viktigt att vi rustar Tunabyggens områden för att öka attraktionskraften.

Han pekar också på att stämpeln som en "kriminell stad" delvis tvättats bort. Idag ligger kommunen längre ner i brotts-statistiken. Flera faktorer kan peka på en vändning av befolkningsutvecklingen. Den senaste siffran vid årsskiftet är nu minus fem.

-Vi har skolsatsningarna som också är viktiga. När vi byggde Domnarvets skola ökade det värdena på husen i området.

Något ytterligare Hultqvist framhåller är tonårsgrupperna.

Siffrorna visar att många unga stannar i Borlänge.

-Bara 37 kommuner har plussiffror på att ungdomar stannar. Borlänge ligger på 34:e plats i landet. Lund mer än dubblerar sin ungdomsandel. Borlänge har plus 0,6 procent.

Att högskolan skulle vara enda förklaringen tror inte Peter Hultqvist stämmer:

-Falun har minus 4,5 procent.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons