Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen minskar i Ludvika -men plus för Smedjebacken

Annons

Nya siffrorna avser befolkningstalet den 1 november. Ett viktigt datum för kommunerna då befolkningstalet det datumet ligger till grund för beräkningen av statsbidrag, så kallad inomkommunal utjämning, och skatteintäkterna nästa år.

Ju fler invånare, desto större intäkter.

I budgeten för 2006 har Smedjebackens kommun räknat med en befolkning på 10 800 personer den 1 november i år. Men SCB:s siffror visar att invånarantalet uppgick till 10 852.

-Jättebra, då får vi hoppas på extra pengar, säger kommunens kanslichef Ewa Dagwall.

En tumregel säger att varje hundratal invånare ger intäkter på cirka 3,5 miljoner kronor. Smedjebackens oväntade invånarplus på 52 personer ger med "tumregeln" ett tillskott på 1 820 000 kronor.

Lars Hellsing, ekonomichef i Ludvika kommun, hade dock ingen anledning att jubla över SCB-siffrorna. I budgeten hade man kalkylerat med 25 585 invånare den 1 november men i verkligheten stannade det på 25 557.

Således ett oväntat invånartapp på 28 personer vilket i pengar motsvarar 980 000 kronor, enligt "tumregeln".

-Det här var inte bra, det är en miljon åt fel håll. Vårt planeringskontor får löpande statistik och så sent som i november pekade den på att vi skulle hamna på 25 592. Det är lite underligt att det "diffar" så mycket gentemot de prognoser vi fått i höst, tycker Hellsing.

En miljon är mycket pengar, konstaterar han, men i en kommunal budget kan det ändå ses som felräkningspengar.

-Vi får nästa år skatteintäkter på nästan 1 100 miljoner kronor och har räknat med ett resultat på åtta miljoner. Nu blir det sju miljoner i stället.

SCB:s siffror visar att trenden med stadigt minskande befolkningstal i Västerbergslagen håller i sig.

Sedan 1 november 2004 har Ludvika kommun tappat 228 invånare medan Smedjebackens kommun minskat med 99 personer.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons