Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befängd är ordet sa Bill och Bull

Annons

Den ena märkliga rapporten efter den andra dyker upp - och det beror inte enbart på att det är rötmånad.

Vi matas då och då med uppgifter, som tyder på att landstinget gör utredningar och ger föreskrifter om hur jobbet bland fotfolket skall skötas.Fast den undervisningenger tydligen illustration till bibelordet "Och somt föll på hälleberget".

Här nedan skall jag citera ett brevmed ett så därnästan osannolikt innehåll jag fått från en äkta man:

"Lördagen den9 juli sjönk min fru Tora, som varit krasslig några dar,ihop på ett trappsteg i villan och sa Jag klarar inte det här. Jag får inte luft.

Jag dök på telefonen och fick kontakt efter vad som tycktes en evighet. Jag berättade om vad som hänt och bad om en ambulans. Personen som svarat fick namn och personuppgifter.

Då komfrågan "Har hon feber".

Svar: "Vet inte, har inte haft tid att leta efter en febertermometer."

Kommentar i andra änden av tråden: "Vi måste veta om hon har feber, annars tar vi intein henne".

"Vad f-n dillar du om", nästan skrek jag. Det här är allvarligt. Tyst några sekunder, därefter en ny röst som säger "Vi skickar en ambulans".

Vid det här laget var Tora i mycket dålig kondition och kunde knappast andas. Helt oväntat efter bara tio minuterdök räddningskåren upp med syrgasutrustning. Det betydde att Toras panik- och ångestkänslor försvann - honkunde åter få luft.När ambulans kom efterfyrtio minuter (!)var hon i mycket bättre kondition.

På det stora sjukhuset i Falun fann man att hon ådragit sig lunginflammation. Mitt i sommaren. Efter mycket god vård och omsorg kunde jag hämta hem henne torsdagen 14 juli".

Så långt ett brev.

Noteras kan

att sånt som personnummer borde kunna anstå i bekymmersam situation, som kräver snabbhet. Hur gör man exempelvis med trafikoffer som varken kan lämna personnummer och berätta om eventuell feber

att Tora blev sjukskriven sjutton dagar

att honvill ge en extra ros till Grängesbergs räddningskår,för insats med syre

att ambulansen var snabb ändå - den kom från Borlänge...

Historien här ovan är befängd. Det är ocksåden nyhet som tilldelats oss förra veckan, att Leksands vårdcentral skall tvingas betala ett viteupp till en miljon kronor om inte arbetsmiljön blir bättre.

Befängd är ordet, sa Bill.

Riktigt befängd, sa Bull.

Nuär det så att bötespengarna i det här fallet alls inte avkrävs av någon enskild ansvarig landstingsledamot eller tjänsteman.

Om, säger om, pengar måste betalas för en och annan yttre försummelse, drabbardetta den allmänna landstingskassan eller den pott som är avskild för Leksand.Detta rör alltså ytterst dej eller mej. Kort sagt: det är den vårdsökande allmänheten som kommer i kläm. Alls icke potentater, som har att handla och bestämma.Vi på golvet liksom snuvas på en miljon kronor.

Det är detta som är så galet: den som försummar sina ålagda arbetsuppgifter kommer alls icke i kläm, det handlar ytterstom sjuka, eländigt sjuka människor, som får stå tillbaka.

För att icke förtroendevalt folk skött sig.

Mer läsning

Annons