Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägerier, sexualbrott och trakasserier är brott som ökar mest – "Unga kvinnor är mer utsatta"

Unga kvinnor utsätts oftare för trakasserier och sexualbrott medan medelålders män är mer utsatta för bedrägerier.

Annons

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) är unga kvinnor i åldern 16-24 år mest utsatta för sexualbrott.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det visar en delrapport av Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar under onsdagen.

Det som ökat mest är utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier.

Brås undersökning visar att mellan 2012 och 2016 har utsattheten för bedrägerier ökat från 3,0 till 4,3 procent.

Under samma period har utsattheten för sexualbrott ökat från 0,8 till 2,4 procent, och utsatta för trakasserier har ökat från 4,1 till 5,5 procent.

Mest utsatt är gruppen unga kvinnor 16-24 år och då handlar det om sexualbrott. Sexualbrott innehåller ett brett spann av händelser, från blottning och andra ofredanden till våldtäkter.

14 procent av de unga kvinnorna uppgav att de hade utsatts för minst ett sådant brott under 2016.

1,2 procent män i samma åldersgrupp uppgav att de hade utsatts.

Den som utsatts tror inte att polisen kan göra något

"Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott. I NTU finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen", säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

Merparten av de brott som fångas upp i NTU har inte blivit polisanmälda. Hot, sexualbrott och trakasserier anmäls i minst utsträckning, medan bostadsinbrott anmäls i störst utsträckning.

"Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet är att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något. Det kan också vara att man bedömde att händelsen inte var så allvarlig eller att man själv redde ut det", säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Vanligaste orsaken till att brott inte anmäls är att den utsatte inte tror att polisen kan göra något.Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Mer läsning

Annons