Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägeri kräver mottagligt offer

Annons

För att ett bedrägeri ska vara möjligt att genomföra krävs att bedragarens offer är med på noterna, visar ny forskning.

I juni lägger Markus Arvidsson vid Karlstad universitet fram en avhandling om det sociala samspelet mellan bedragare och deras offer. Tidigare har forskare främst tittat på bedragaren som individ, men denna avhandling fokuserar på vad som sker i mötet mellan bedragare och offer.

Bedragare är i regel bra lyssnare och skickliga på att hålla i gång ett samtal samt ge intryck av att ha hög trovärdighet.

I sin avhandling tar Arvidsson upp flera exempel på hur bedragare agerar. Ett exempel är den 59-årige svenske man som för en månad sedan greps i Norge misstänkt för bedrägeri. Han anklagas för att ha lurat av äldre personer deras besparingar då han utgav sig för att vara banktjänsteman som ville ha hjälp att avslöja bedragare.

För att kunna stjäla pengarna spelar bedragaren i sådana här fall på äldre människors respekt för högre uppsatta personer i samhället, menar Markus Arvidsson.

Avhandlingen riktar in sig på juridiska bedrägerier, men det finns även exempel på bedrägerier av det känslomässiga slaget. Ett handlar om en kvinna som tog kontakt med kristna samfund och påstod att hon som liten hade blivit våldtagen.

Markus Arvidsson ska efter sommaren gå vidare med sin forskning. Då fördjupar han sig i om något i bedragarnas barndom ligger till grund för dagens beteende och om det finns några skillnader i hur kvinnor och män manipulerar sina offer.

TT

Mer läsning

Annons