Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bebisar i Malung fick första boken

Annons

- Vi vill att föräldrar och deras barn så tidigt som möjligt ska få en naturlig kontakt med biblioteket. Böcker är viktiga för att utveckla barnens språk, fantasi, kreativitet och inlevelseförmåga, säger barn- och ungdomsbibliotekarie Christina Johansson vid kommunbiblioteket.

På biblioteket i Malung var det 30 barn med föräldrar som fick sin bokgåva. Vid filialen i Transtrand har tidigare 17 barn fått samma.

Gåvan består av två böcker. Den ena är "Barnens första bok" som innehåller sagor, sånger, ramsor och verser som man kan läsa/sjunga för småbarn. Den andra är "Läsdagbok", som är en minnesbok där föräldrarna kan skriva upp vad de har läst för sina barn.

Bokgåvan till spädbarnen infördes i Malungs kommun för sex år sedan.

Det finns flera syften med bokgåvan, främst att föräldrarna ska förstå vikten av att de hjälper sina barn med att läsa för dem så att småttingarna får möjlighet att utveckla sitt språk.

Men det handlar också om att visa föräldrar och barn vad biblioteket har att erbjuda, även för riktigt små barn. Och om barnen tidigt får bekanta sig med böcker så kanske de blir framtida biblioteksbesökare och läsare.

När ska man börja läsa för de små barnen?

- Då de är omkring 1,5 år ska man definitivt börja läsa för dem. Det bidrar till att ge dem kunskap, upplevelser, glädje och livslust, säger Christina Johansson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons