Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BBC-reporter frisläppt i Gaza

Annons

BBC-journalisten Alan Johnston som hållits som gisslan i Gazaremsan sedan i mars släpptes fri och överlämnades till Hamas. Johnston talade vid en presskonferens om en skrämmande känsla av att ha varit levande begravd.

Han framträdde tidigt i morse tillsammans med Hamasledaren Ismail Haniya, premiärminister i den regering som nyligen avsatts av den palestinske presidenten Mahmud Abbas, men som fortfarande betraktar sig som rättmätig regeringschef.

Johnston tackade Hamas vars påtryckningar han såg som orsaken till att han släpptes. Hamasrörelsen, som med våld tog över kontrollen av Gaza från Abbas al-Fatahrörelse, tog åt sig äran och Hamasledaren Khaled Meshaal, som lever i exil i Syrien, hyllade Johnstons frigivning som ett exempel på att Hamas bringat ordning och reda i Gazaremsan. Han beklagade djupt kidnappningen som han sade var en förolämpning mot hela det palestinska folket.

Efter frigivningen av Alan Johnston vill Hamas nå ett "hedervärt" avtal om att frige även den israeliske soldaten Gilad Shalit, som suttit fången i Gaza i över ett år. Det sade Hamasledaren Ismail Haniya på presskonferensen med Johnston i Gaza.

Hamas väpnade gren håller Shalit fången och har länge krävt att palestinska fångar i israeliska fängelser ska friges i utbyte. Egypten har medlat i frågan men inget avtal har hittills kunnat nås.

Alan Johnston som kunnat följa BBC:s nyhetssändningar i radio under fångenskapen, tackade för allt stöd han fått från människor runt om i världen. Han log och såg ut att må bra, om än trött.

Johnston var den ende västkorrespondent som var fast stationerad i Gazaremsan. Han anmäldes försvunnen den 12 mars. En al-Qaidainspirerad och klanbaserad grupp som kallar sig Islams armé tog på sig kidnappningen och krävde att islamister som hålls fängslade i Storbritannien och andra länder skulle släppas i utbyte mot Johnstons frigivning.

Sedan Hamas hotat att frita honom med våld visades bilder av Johnston införd den typ av bälte som självmordsbombare bär. Han sade att han skulle dödas vid ett eventuellt fritagningsförsök.

En av dem som hjälpte till att förhandla fram Johnstons frisläppande, Abu Mujahed från den militanta gruppen Folkets motståndskommitté, sade att sade att en religiös ledare hade bidragit genom att utfärda en fatwa, en religiös order, om att journalisten skulle släppas. Ingen lösesumma hade betalats ut och inga villkor uppfyllts, sade han.

TT

Mer läsning

Annons