Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BBC bötfällt för fusk i barnprogram

Annons

Brittiska etermediebolaget BBC dömdes på måndagen att böta 50|000 pund för att ha fejkat en tävling i sitt populäraste barnprogram i tv.

Ofcom, brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden för radio och tv, fann BBC skyldigt till att grovt ha brutit mot sina sändningsregler genom att låta en ung studiogäst låtsas ha vunnit en tävling i det populära programmet Blue Peter.

Det är första gången Ofcom utdömt böter för det vanligtvis högt respekterade brittiska public service-bolaget.

När skandalen med den fejkade tävlingen blev känd i mars, tvingades programledarna be tittarna om ursäkt.

Ofcoms sanktionskommitté bedömde att fusket var extra grovt eftersom BBC hade övertalat ett barn att spela med i bluffen.

BBC bröt enligt Granskningsnämnden mot två regler: tävlingar ska gå hederligt till och programmakarna måste ta särskild hänsyn till deltagare och tittare som är under 18 år.

Den bötfällda bluffen förekom i en tävling i november förra året. Nästan 40|000 barn ringde till programmet för att försöka identifiera en deltagare i en tv-såpa med hjälp av några ledtrådar.

När programledarna upptäckte att ett tekniskt fel gjorde att ingen vinnare kunde utses, försökte de rädda situationen genom att låta en flicka som besökte studion tillsammans med sina föräldrar låtsas ha vunnit. Hon fick veta rätt svar och hamnade i direktsändning.

Men en annan privatperson som befann sig i studion samtidigt såg vad som hände och skvallrade för medierna.

BBC beklagade att Ofcom beslutat bötfälla företaget, med tanke på att det redan bett tittarna om ursäkt.

50|000 pund motsvarar 676|000 kronor.

TT

Mer läsning

Annons