Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vård krävs för sexbrottsoffer

Annons

Kvinnor som utsatts för sexualbrott måste tas om hand bättre i hela landet, anser regeringen som nu begär nationella riktlinjer för hur det ska gå till.

Uppdraget att ta fram programmet går till Nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor (NKC) vid Uppsala universitet.

Vårdpersonal måste ha kunskaper om vad kvinnan kan ha utsatts för och ha fungerande rutiner för dokumentation och provtagning. Men en kartläggning som NKC gjort visar att det brister i bemötandet av många sexualbrottsoffer.

Enligt justitieminister Beatrice Ask kan stora regionala skillnader ha betydelse för såväl det medicinska omhändertagandet som det rättsliga beslut som senare ska fattas i det enskilda fallet.

"Det är viktigt att personal inom vården vet hur man bör ställa frågor till patienter som kan ha utsatts för sexuellt våld", skriver hon i ett pressmeddelande.

Stor vikt ska enligt Ask också läggas vid rutiner för provtagning och medicinska undersökningar, och samverkan med rättsväsendet. De nationella riktlinjerna ska redovisas för regeringen senast den 15 februari 2008.

TT

Mer läsning

Annons