Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre tider för Mellanskog

Annons

Rörelseresultatet ökade från 6,7 miljoner kronor år 2005 till 13,5 miljoner kronor ifjol.

Ökande virkesvolymer är främsta förklaringen till bättringen. Men även kostnadsbesparingen och arbete med bättre virkesflöden bidrog.

Ännu bättre än rörelseresultatet utvecklades finansnettot, från -48,5 år 2005 till +3,8 miljoner kronor ifjol.

2005 genomförde Mellanskog en nedskrivning av värdet på de 26 procent av aktierna i virkesförädlingskoncernen Setra Group med 75 miljoner kronor.

Setra verkar nu ha klarat krisen och redovisar ett bra resultat för 2006. Mellanskogs andel av Setras vinst uppgår 48 miljoner kronor. Denna ingår inte Mellanskogs bokslut.

Setra verkar nu vara på väg att börsnoteras.

Efter att Mellanskog under 2005 lyckades att upprätthålla virkespriserna trots att mycket stormvirke kom fram, kunde man ifjol inrikta sig på att få höjda priser på både timmer och massaved.

Den starka sågverkskonjunkturen men även en bra konjunktur för massa och papper har spelat både skogsägarna och föreningen i händerna.

- Det känns positivt att vara tillbaka till ett normalläge där de höjda virkespriserna bidragit till ökade aktiviteter hos våra medlemmar, säger Mellanskogs vd Lars Gabrielsson.

- Vi har under året lagt grunden för fortsatt ökad lönsamhet hos skogsägarna och nu är det delvis upp till dem att ta tillvara dessa möjligheter genom fler levererar sitt virke till Mellanskog istället för att leverera direkt till industrin, säger Mellanskogs ordförande Börje Lagerkvist.

Mer läsning

Annons