Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre rovdjurspolitik om socialdemokraterna vill

Annons

Många som bor i områden med varg känner sig oroade i allmänhet och maktlösa i synnerhet. Detta leder till frustration och önskan att ta lagen i egna händer. Det är ingen bra utveckling.

Moderaterna har länge velat se en förändring av den socialdemokratiska regeringens rovdjurspolitik. Vi tydliggjorde nyligen vår politik i fem punkter som vi anser behöver genomföras för att förbättra situationen för människor som bor i områden med många rovdjur.

1. En inventering av vargstammen.

2. Skyddsjakt ska beslutas på lägre nivå. Mer lokalt självbestämmande.

3. Förändra paragraf 28 i jaktförordningen. Den föreslagna förändringen av jaktförordningen räcker inte. Skyddsrätten måste gälla samtliga tamdjur och utsträckas till att gälla pågående angrepp på djur utanför hägn.

4. Inför licensjakt på varg. Vi anser att det ska göras möjligt att bedriva reglerad licensjakt eller avlysningsjakt på varg. Naturvårdsverket bör därför ges möjlighet till skyddsjakt av avlysningskaraktär. En sådan begränsad licensjakt bör tillåtas i områden med stark koncentration av varg.

5. Bättre ersättning vid skador. När tamdjur skadas eller dödas av rovdjur bör dessa skador ersättas och gälla både för djur som ingår i näringsverksamhet och för djur som hålls som husdjur. Det behöver klargöras under vilka omständigheter som skador på jakthund ska ersättas.

I den pågående rovdjursdebatten verkar nu s-regeringen ställa sig bakom en del av moderaternas krav. Samtidigt kvarstår

oenigheten i frågan om skyddet för tamdjuren, för möjligheterna till licensjakt och för bättre ersättning för skador på tamdjur.

Detta är talande för regeringens rovdjurspolitik. Det är mycket ord men lite handling. Frågorna döljs i utredningar där det i bästa fall kommer fram förslag någon gång efter nästa val.

Man kan i sitt stilla sinne undra om inte en av avsikterna är att slippa svara på frågor i valrörelsen?

Vill man få en ändring till stånd finns en riksdagsmajoritet som är villig att få ett regelverk som tar hänsyn till de människor som lever med vargen i sin närhet.

Låt oss för tydlighets skull avsluta med att slå fast att moderaterna vill ha livskraftiga stammar av samtliga i Sverige förekommande rovdjur, även varg. Vi har däremot aldrig ställt upp på sifferexercisen om antalet rovdjur i Sverige.

Förutsättningen för en vargstam i Sverige är att det finns lokal acceptens för vargen där den finns. Detta tar våra förslag fasta på, och det är uppenbart att rovdjurspolitiken utgör ett av flera skäl att byta regering vid nästa val.

BENGT-ANDERS JOHANSSON BENGT-ANDERS JOHANSSON ÄR MODERAT RIKSDAGSLEDAMOT OCH PARTIETS JAKTPOLITISKE TALESMAN.

Mer läsning

Annons