Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lön men sämre arbetstider för förare

Annons

På lördag den 1 juli tar Swebus över busstrafiken i Dalarna. Förarna får en ny arbetsgivare. Connex, Busslink och Dalabuss lämnar över.

Det blir också ett nytt arbetsschema. En förare kan börja tidigt på morgonen med fyra timmars körning, därefter ha sex timmar ledigt för att därefter köra i ytterligare fyra timmar.

Något som personal reagerar emot - och en del menar att det även kan innebära risker med trötta förare,

- Vi tycker inte om det här, förarna ser det som en försämring, säger Kommunals Leif Eriksson som dock konstaterar att det inte bryter mot vare sig några lagar eller avtal.

Arbetsgivaren kan förlägga arbetstiden inom ett spann på 13,5 timmar. Förhandlingar pågår mellan facket och bussbolaget, och Leif Eriksson hoppas att Swebus ska ta hänsyn till de synpunkter som förarna i Borlänge för fram.

På pluskontot noteras högre lön när Swebus tar över trafiken, och bussbranschavtalet träder in. Avtalet ger 638 kronor och därtill kommer ett lönepåslag på 350 kronor.

Vid årsskiftet kommer ytterligare 500 kronor och den 1 februari tillkommer en löneklass som ger 500 kronor. För de som får max utdelning blir det en lönehöjning på cirka 2 000 kronor på relativt kort tid.

Leif Eriksson konstaterar att bussbranschavtalet gäller fram till 2008. Han tror att just arbetstiderna kan bli en av förarnas hjärtefrågor i kommande förhandlingar, om ett nytt avtal.

-Det är inte bra att börja en arbetsdag 05.20 och sluta 18.30.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons