Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre grannservice

Annons

Diskussionerna i Stora Skedvi om Skedvibygden skulle ta ett större samlat grepp om verksamheter i Stora Skedvi började med att titta på möjligheten till ett kooperativ i äldreomsorgen. Nu fanns inte intresset bland berörd personal så dessa tankar får nu stå tillbaka.

I stället plockades andra verksamhetsområden fram som gäller olika typer av service, och funderingarna finns på att bilda Stora Skedvi grannskapsservice ekonomiska förening. Här ska funktioner i samhället samordnas för att få ökad service för samma pengar. Detta kräver att murar rivs, att det går att samarbeta över traditionella verksamhetsgränser, mellan kommun och kyrka och så vidare.

Lars-Erik Larsson tar som exempel vaktmästeri. Nu är det olika personer som sköter vaktmästeri i Skedvigården och skolan, de kommer ut från Säter. I stället borde det kunna skötas lokalt, där samma person/personer ansvarar för vaktmästari i Skedvigården, skolan, sockenstugan, hos företag, Säterbostäder, framtida idrottshall med flera ställen. Det blir en form av byavaktmästare.

Kyrkan har resurser när det gäller skötsel av gräsytor och det är ett område där samarbete kan vara aktuell med kyrkan och detsamma gäller snöskottning.

Grannskapsservice skulle även kunna driva kafé/restaurang i Skedvigården, svara för dagverksamhet och aktiviteter. Från köket i Skedvigården skulle mat serveras till boende där, men även till andra och här skulle det kunna bli en bra samlingspunkt.

Genom att folk på orten sköter service blir det nära till beslut.

Det finns en utredning gjord kring dessa tankar från Coompanion, Kooperativ Utveckling Dalarna.

Den 6 februari klockan 19 hålls en träff i sockenstugan i Kyrkbyn där alla intresserade inbjuds att få ta del av tankarna och tycka till.

Innan dess ska även alla över 60 år i Stora Skedvi ha fått en enkät om hur de vill ha sitt boende i framtiden, vill de bo kvar i eget hus eller lägenhet, vill de bo i servicelägenhet anpassad till äldres behov eller kanske ha ett boende typ Skedvigården med gemensam service.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons