Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre beslut med observatörsskap

Annons

Jag försökte att med en enkel motion få fullmäktige i Ludvika att inse fördelarna med att införa observatörsskap för de förtroendevalda. Tyvärr tycks nyttan med detta inte ha trängt igenom. Observatörsskap innebär att den som är vald till fullmäktige får möjlighet att lyssna på kommunstyrelsens eller andra nämnders möten.

Observatörsskap ger också möjlighet för den som är vald till en nämnd att lyssna på andra nämnders möten. Detta kan men måste inte kombineras med möjlighet för observatören att få sin mening antecknad till protokollet.

Möjligheten till observatörsskap har införts i de senaste versionerna av kommunallagen och ger enligt min mening bättre möjligheter för beslut av högre kvalitet. Ju fler som får delta i utredningen desto större möjligheter finns till en bred belysning av frågeställningarna.

Socialdemokraterna försökte luras med påståendet att med mitt förslag skulle nämndsammanträdena närmast översvämmas, men eftersom jag föreslog observatörsskap utan arvode eller ersättning, var det i sig en garanti att bara de med störst intresse och störst behov att bevaka en viss fråga skulle komma. Vidare skulle introduktionen av dem som är nya i nämnderna underlättas.

Majoriteten försökte också få till att observatörsskap är ett hot mot valprocessen, jag säger tvärtom, det är en garanti för mer insatta förtroendevalda som vet mer än i dag om vad det är de beslutar om.

LILLY GRANBERG

Mer läsning

Annons