Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre _ och sämre för USA:s barn

Annons

Arbetslösheten minskar i USA:s barnfamiljer och färre tonåringar får barn, säger en federal rapport som tyder på att livet blivit bättre i vissa avseenden för många barn i USA de senaste åren.

Men allt är inte goda nyheter om barnen. Fler föds underviktiga vilket hotar deras framtid. Smutsig luft och dåligt vatten är också vardag för fler barn än förr.

Antalet trångbodda barn ökar samtidigt som boendet är en allt tyngre ekonomisk börda för deras familjer.

Rapporten, den tionde i sitt slag, listar 38 mått på välbefinnandet bland USA:s omkring 74 miljoner barn, från deras födsel tills de är 17 år. Det är inte fråga om stora förändringar av viktiga mått, till exempel när det gäller fattigdom eller barns rökande.

Att fler barn har minst en förälder som arbetar är en högst välkommen utveckling, kommentar Duane Alexander som är chef för barnhälsomyndigheten National Institute of Child Health and Human Development. Den andelen har ökat från 77,6 procent 2004 till 78,3 procent 2005. Det är ändå mindre än toppåret 2000 då 80 procent av barnfamiljerna hade minst en förälder med arbete.

Det psykiska trycket minskar på både barnen och hela familjen när fler föräldrar arbetar, anser Alexander.

Fast fördelningen av arbetet är inte jämn mellan USA:s folkgrupper. Vita icke-spanskspråkiga barn har oftare minst en arbetande förälder än både svarta icke-spanskspråkiga barn och spanskspråkiga barn.

Bland flickor i åldern 15_17 år sjönk antalet födslar 2004_2005 från 22 till 21 per tusen flickor.

Särskilt bland svarta tonåringar har födslarna minskat "uppseendeväckande", säger Edward Sondik som är chef för National Center for Health Statistics. Han oroar sig samtidigt över att fler barn fötts underviktiga, särskilt gäller det svarta barn.

Visserligen dör färre barn av undervikt än förr, men undervikt ökar risken för utvecklingsstörning, CP-skada liksom syn- och hörselproblem.

Många tonåringar har en riskabel livsstil, säger Sondik. Var fjärde på gymnasienivå har supit sig stupfull de senaste två veckorna och nästan lika många har tagit narkotika den senaste månaden.

TT

Mer läsning

Annons