Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i Sverige på cellprover

Annons

I Dalarna kallas alla kvinnor mellan 23 och 60 år vart tredje år TILL provtagning. 93 procent av kvinnorna i länet går regelbundet. Det är den högsta siffran i landet.

-Det är en enormt hög siffra. Det betyder att färre kvinnor i Dalarna behöver få cancer. Det kan vara den högsta siffran i hela Europa, säger Joakim Dillner, professor i virologi och medlem i styrelsen för det nationella kvalitetsregistret för gynekologisk cellprovtagning.

Att regelbundet ta cellprover minskar risken för liv-moderhalscancer med 90 procent, enligt Joakim Dillner. Det betyder att cellproverna är mer effektiva än mammografi för bröstcancer.

EU har satt upp ett hälsomål att 85 procent av kvinnorna ska testa sig regelbundet. Dalarna är tillsammans med fyra andra län i Sverige det enda län som klarar målen. Riksgenomsnittet är 78 procent.

-Dalarna måste ha ett av världens bäst skötta hälsokontrollsprogram, säger Joakim Dillner.

Anledningen till att cellproverna räddar liv är att det tar lång tid för cellförändringarna att bli cancer, mellan 10 och 15 år.

-Livmoderhalscancer har ett tydligt förstadium som går att se och behandla, säger Dillner.

Varje år får ungefär 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Om Sveriges kvinnor testade sig lika ofta som Dalarnas, skulle siffran sjunka till under 200.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons