Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst föredatum snart här

Annons

Svar till Kjell G Forslund:

Läser med oro Kjell G Forslunds insändare om växthuseffekten. Den innehåller flera sakfel.

Försöker du förringa problemet? Har du sett filmen "En obekväm sanning", Kjell G? I den beskrivs sambandet koldioxid-växthuseffekt på ett lättförståeligt sätt. Oavsett om cyklerna är 50 eller 50000 år.

Där finns de med, alla de parametrar NE hänvisar till, 300000 år bakåt i tiden. Det är varken antaganden eller gissningar.

En överväldigande majoritet av världens klimatforskare är eniga om den globala uppvärmningen, att den redan pågår och att det är vi själva som orsakar den.

Beträffande polarisen, så händer i stort sett inget om den smälter, eftersom den redan ligger i havet. Däremot har avsmältningen av ismassor på land, en avgörande inverkan på havsnivån (prova med ett glas vatten och några isbitar).

Denna avsmältning har också börjat accelerera, det vill säga att isen smälter bort mer på sommaren än den fryser till på vintern. Ta Grönlandsisen som exempel.

Så varför försöker du fly från sanningen att vi själva är på väg att värma upp vår egen planet? Om resultatet blir istid eller öken är väl lika illa. Eftertanken borde väl gälla vad vi kan göra åt det. Vad du kan göra. Att göra en lista här tar för stor plats. Men det finns en lista på hemsidan www.climatecrisis.net.

Det är väl också alldeles klart att det kommer att kosta pengar. Att reparera kostar. Litet förebyggande underhåll måste nog också till. Återigen är det vi alla som har makten.

Att klimatet är komplext råder det väl inga tvivel om, men sambandet koldioxid-global uppvärmning är enkelt och linjärt. Där ger alla datasimuleringar samma svar.

Climatecrisis.net är visserligen på engelska, men det är alltid en början till inhämtning av kunskap. Så Kjell G och vi andra: Spotta i nävarna och börja kampen innan "bäst före datum" går ut!

N-E ROMÁN

Mer läsning

Annons