Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baskisk partiledare gripen

Annons

Spansk polis har gripit Arnaldo Otegi, ledare för det förbjudna baskiska partiet Batasuna, säger en partifunktionär.

Det skedde tre dagar efter det att ETA, som anses vara kopplat till Batasuna, hävde sin vapenvila. Det beslutet var en motgång för den socialistiska spanska regeringen, som kämpat för att få i gång någon form av dialog med den baskiska separatiströrelsen.

Spaniens högsta domstol beordrade gripandet med att Otegi lovordat terrorism på en demonstration 2003 för en ETA-ledare som dött, sade domstolstjänstemän. Gripandet tillkännagavs bara några minuter innan Otegi skulle hålla en presskonferens i San Sebastian i spanska Baskien.

I onsdags svarade den spanska regeringen på beskedet om att vapenvilan hävts med att flytta Ignacio de Juana, en av ETA:s mest namnkunniga företrädare, från husarrest till fängelse.

De Juana, som suttit 20 år bakom galler för 25 mord, flyttades från fängelset i mars i år efter att ha varit nära att dö i en hungerstrejk. Regeringen beslutade då att tillmötesgå hans krav på att få avtjäna straffet i husarrest, i hopp om fredsförhandlingar.

Beslutet resulterade i omfattande demonstrationer där regeringen anklagades för undfallenhet mot terrorister.

ETA utropade sin vapenvila i mars 2006. Enligt rörelsen har den upprätthållits, trots att två människor dödades i ett sprängattentat mot Madrids flygplats i slutet av december.

ETA:s kamp för ett självständigt Baskien har under fyra årtionden krävt över 800 liv.

TT

Mer läsning

Annons