Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barsebäck kan få vindkraft i stället

Annons

Vattenfall har till Kävlinge kommun sagt att de vill behålla ledningar och annan utrustning vid Barsebäcks stängda kärnkraftverk. Vattenfall har nämligen kommit fram till att det är den lämpligaste platsen att leda in el från den planerade vindkraftsparken på Kriegers Flak.

Anledningen till de ändrade planerna är att ställverken i Arrie och Trelleborg inte har tillräckligt stor kapacitet att ta emot vindkraften om grundet också byggs ut och samkörs med kraftverk på tysk och kanske till och med på dansk sida.

Då finns det planer på ett projekt som kallas Baltic Wind Link. Däri ska kraft från de tre samkörada vindkraftsparkerna importeras till Sverige och Tyskland (kanske också Danmark) eller el handlas mellan länderna om det inte blåser.

- Det vi vill göra nu är att undersöka vilka möjligheter som finns att ta in strömmen om det skulle bli en större vindkraftpark på hela Kriegers Flak. När vi studerat anslutningen har det åter blivit intressant att titta på Barsebäcksalternativet, säger Göran Loman vid Vattenfall Power Consultans.

Det som diskuteras är en likströmskabel till ställverket, en sådan som ABB kallar HVDC Light.

Huvudalternativet kan bli en HVDC Lightlänk med tre HVDC-terminaler på vardera 1100 megawatt i Barsebäck, på Kriegers Flak och Bentwisch i Tyskland. Systemet länkas samman med dubbla 300 kilovoltskablar med en sammanlagd längd av 276 kilometer. Projektet är det hittills största som diskuterats med ABB:s nya HVDC Lightteknik.

Planerna för vindkraftsparken på Kriegers Flak ligger ännu långt fram i tiden. Tidigast 2011 tror Göran Loman att de första vindkraftverken på den svenska delen kan börja installeras och parken kan vara utbyggd till 2014. Vattenfall fick regeringens tillstånd i somras och nu ska man söka tillstånd till nätanslutningen.

Kriegers flak ligger 30 kilometer söder om Trelleborg, 32 kilometer från tyska Rügen och 25 kilometer från Møn i Danmark.

Vattenfalls plan är att på svensk ekonomisk zon av grundet resa 128 femmegawatts vindkraftverk, på tysk sida finns planer på 80 kraftverk och på dansk sida 91 jättekraftverk. Tillsammans kan de ge närmare 1500 megawatt.

Det senast tillkomna projektet är det danska som utvecklas av Danish Offshore Wind A/S. Om också det ska anslutas till HVDC-systemet är ännu inte diskuterat.

- Under våren kommer det nog att klarna om Danmark prioriterar sin del av Kriegers Flak, säger Loman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons