Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barongrava" upprustades för nära 800 000 kronor

Annons

Med åtgärden hoppas kyrkans folk, kyrkogårds- och fastighetschefen Per Andersson i synnerhet, att ett gammalt bekymmer med ständigt återkommande fuktskador äntligen ska vara löst.

- Det var ju baron Cedercreutz som byggde det med avsikt att det skulle vara en gravkammare. Några kistor ställdes ner i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Men de måste flyttas till en annan gravkammare, kullen utanför kyrkan, på grund av fukten, berättar Andersson.

Sedan dess har den så kallade fuktvandringen fortsatt vilket bland annat har yttrat sig i att rappning och målning har lossnat från väggarna.

Bara sedan 1970-talet har det gjorts två ommålningar och ett antal misslyckade försök att komma tillrätta med fuktproblematiken.

- Nu var barongraven så mättad med fukt att vi fick lov att göra ett riktigt stortag, konstaterar fastighetschefen som en förklaring till kostnaden som kan jämföras med priset för en hyfsad villa.

- Det finns vissa som skojar om att vi borde ha tagit hit en grävskopa i stället och sedan byggt en ny. Men vi har något som heter kulturvård. Vi har nämligen skyldighet att bevara barongraven för framtiden.

- Den är faktiskt en av Ludvikas äldsta byggnader och uppförd med samma teknik som magasinet på Hammarbacken. Vi har hela tiden haft en antikvarisk kontrollant, och länsantikvarien Ann-Marie Gunnarsson har varit med på samtliga byggmöten och godkänt de metoder som används i arbetet liksom valet av färg, understryker Andersson.

Totalkostnaden för projektet redovisas till 773.999 kronor inklusive moms. Av denna summa betalar Västerås stift en så kallad kyrkoantikvarisk ersättning om 300 000 kronor. Det bidraget är redan beviljat.

För pengarna har man bland annat fått dränering och fuktskydd av grunden, takfoten har förlängts och delar av koppartaket har lagts om. Väggar och golv har varit föremål för en mycket noggrann genomgång.

- Invändigt lägger vi ett nytt golv av äkta Ältarbotegel liknande det som finns i Ulrika kyrka. Under golvet har vi dessutom installerat elektrisk golvvärme, även detta en åtgärd som vi tror ska hjälpa till att hålla undan fukten i fortsättningen, slutar Andersson.

Någon återinvigning blir dock inte aktuell.

När barongraven är klar tas den i bruk som urnutlämningsrum där anhöriga samlas inför urnsättningen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons