Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorg och bostäder

Annons

Det röda timrade huset i södra Hjulbäck är vitt av frostkristaller. På gården står en grön bil, som till hälften är täckt med snö.

Stora åkermarker breder ut sig runtom och utsikten från köksfönstret mot älven står stilla i kylan.

Vi slår oss ner vid köksbordet och Bo Pettersson har den stora, öppna spisen bakom ryggen.

Han har firat jul med familjen i Halland och nyår hemma i Leksand.

Vad har varit mest positivt under dina två år som kommunalråd?

- Det är chansen att få jobba i en positiv kommun. När andra kommuner har haft det lite knackigt har det gått rätt så bra för oss. Det är många som har varit med om att skapa det här genom åren. Det känns bra att få fortsätta med det.

Ser du något negativt med jobbet?

- Nej, inte något speciellt. Det är klart att man har fått mindre tid med sig själv och sin familj. Men det visste jag när jag tog jobbet. Sedan är det att man skulle ha mer tid att vara ute och träffa folk. Vi behöver också bli bättre på att jobba mer övergripande och skapa en bättre helhetsbild av samhället.

Minns du något speciellt från världen år 2001?

- Det som hände den elfte september kan väl ingen ha undgått. Jag var själv ute och reste i södra Frankrike och fick den mesta informationen via fransk tv. Men jag var aldrig rädd när jag flög hem.

Minns du något speciellt från Leksand år 2001?

- Att vi vände befolkningstalen till det positiva. Att vi fick bra betyg från folk och organisationer i landet. Att vi hade många duktiga ungdomar som gjorde bra ifrån sig i olika sammanhang. Bland annat i matlagning.

Vilka är de stora frågorna i Leksand år 2002?

- Barnomsorgen. Nu under våren har vi en efterfrågepuckel genom maxtaxan. Vi vet inte riktigt hur stor efterfrågan blir, men vi försöker klara av den. Från hösten kommer efterfrågan att plana ut igen.

- Vidare kommer det att bli hårdare krav och regler kring avfallshanteringen. Vi måste förbättra sorteringen för att hålla nere avfallstaxan.

- Sedan är det bostadssituationen. Allt flera vill bo inne i Leksand. Både äldre och ungdomar. Just nu undersöks om gamla skolkontoret kan bli ett student- eller ungdomsboende.

Hur kommer det fortsatta samarbetet med LIF att se ut?

- Det beror bland annat på hur återkomsten till elitserien lyckas. Ishockeyn är en tillgång för kommunen på många sätt. När det gäller hyran för elitverksamheten har den olika nivå beroende på om man spelar i elitserien eller inte. Men ishallen är så mycket mer än elithockey. Där finns också en bred ungdomsverksamhet i både ishockey och konståkning, samt skolverksamhet.

Ser du en risk i att ni stöttar LIF för mycket?

- Visst skulle det kunna bli så. Men i dag är ishockeyn en så viktig del av besöks-näringen att möjligheterna är desto större.

Äldrevården och de långtidssjukskrivna då?

- Där finns ett starkt tryck. Men vi jobbar med förebyggande insatser. Vi måste bland annat bli bättre på att samordna landstingets och kommunens resurser så att det inte dubbel-jobbas. Det vi vinner där kan förbättra för vårdtagarna och öka personalen.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons