Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkarna upprörs av farliga råd

Annons

Niobarnsmamman och författaren till Barnaboken, som blev en storsäljare och följeslagare till många småbarnsföräldrar på 80-talet, är aktuell med en ny bok - Sova hela natten.

Med den uppmärksammade boken vill hon hjälpa föräldrar som brottas med att få sina bebisar att sova. Sin vana trogen ger hon många praktiska, handfasta - och kontroversiella tips, bland annat att spädbarn ska sova på mage för att få bästa sömnen.

Tipset har fått barnläkare i Dalarna att rasa. Sedan 1992 har rekommendationen från länets barnavårdscentraler varit entydig: Spädbarn ska sova på rygg.

- Jag är övertygad om att Anna Wahlgren har gett väldigt mycket gott, men en av få saker vi är hundraprocentigt säkra på är att risken för plötslig spädbarnsdöd är större om barnet sover på mage, säger länets barnhälsovårds-överläkare Lars Holmberg.

Även om läkarkåren varit överens sedan början av 90-talet frodas båda uppfattningarna hos allmänheten. Under 70- och 80-talet skulle nämligen spädbarn sova på mage, annars fanns risken att de kunde kräkas och kvävas av sin egen uppkastning.

- Jag gav det rådet själv för 30 år sedan, jag trodde att det var säkrast. Problemet var att vi utgick från sjuka barn och översatte det till friska barn, säger Holmberg självkritiskt.

Med tiden visade det sig att plötslig spädbarnsdöd blev betydligt vanligare i Sverige än i länder där spädbarnen sov på rygg. Nya massiva forskningsinsatser gjordes och 1992 kom helomvändningen från mag- till ryggläge i BVC:s rekommendationer. Då dog en av 1 000 svenska bebisar i plötslig spädbarnsdöd. 2003 dog en av 4 000, så förändringen gav tydliga resultat.

- Ingen tvekan! Helt klart är det bäst att sova på rygg, det kommer inte att ändras igen, försäkrar Holmberg.

I en intervju har Anna Wahlgren ifrågasatt om barnens goda djupsömn ska offras till förmån för en förskönad statistik. Hon ifrågasätter också om dödsorsaken verkligen varit plötslig spädbarnsdöd alla gånger.

Utspelen förargar Lars Holmberg:

- Hon är lite okänslig och visar att hon inte förstått vad statistiken innebär. Att förlora ett spädbarn är ett av det värsta en förälder kan vara med om. Det är ett trauma som sitter i hela livet. Och diagnosen plötslig spädbarnsdöd använder vi bara om vi inte hittar någon annan orsak till dödsfallet, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons