Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnkunskap och sunt förnuft

Annons

Svar till Ensio Koskinen,

den 26 maj.

Ensio Koskinen berörs av ämnet barn och fostran på debattsidan den 26 maj. Han tycker att han ska satsa på sina barn och lyssna på dem men att det hör till allmänbildningen att veta att ett tryggt hem och barndom ger trygga individer och om det brister där får han problem.

Han säger vidare att det därför är familjen och hemmet som behöver stöd, men inte i form av utbildning. Han har redan all kunskap om barn, som är väsentlig att veta men missunnar andra föräldrar sådan kunskap. Dock slog honom en tanke när han läste artikeln om barnkompetens (Barnkompetens eller haverikommission av Claes Mankler den 14 maj 2005) att han alltid kommer att ha brister och aldrig bli en fullärd förälder. Det visar han tydligt först genom att han inte kan skilja på föräldrakompetens och kunskap om barn samt genom de olika åtgärdsförslagen mot otrygga barn.

Vidare hänvisar han, som så ofta görs, till att det räcker långt med vanligt sunt förnuft. Det sunda förnuftet kan vara en bra sak men samtidigt ett av de ting, som han måste vara på vakt mot. Det har under tidernas lopp blivit anlupet och "prostituerat". Det har i huvudsak endast använts till att motbevisa det mesta till exempel möjligheten att konstruera flygplan, radio och television med mera.

En föräldrautbildning är ett alldeles utmärkt stöd i ett alltmer komplicerat och föränderligt samhälle. Det är obegripligt att någon kan ha invändningar mot att ge de föräldrar, som själva önskar att få en sådan möjlighet till utbildning.

LE ALFREDSON (FP

Mer läsning

Annons