Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn utbildade i brandskydd - imponerade brandmästare

Annons

Gagnefs skolelever får lära sig att rädda liv och egendom.

Under det gångna läsåret har kommunens andra- och femteklassare erbjudits brandskyddsutbildning. Under träffarna med eleverna har brandmästare Erik Warg undervisat dem i bland annat hur man hanterar en brandsläckare, hur räddningstjänsten larmas och vilka uppgifter som ska lämnas för att räddningsinsatsen ska bli effektiv.

- Det är viktigt att vi får en korrekt och utförlig beskrivning av vad som hänt och händer för att vi ska kunna ta med oss rätt utrustning, förklarar Erik Warg.

Han har lett utbildningen, som genomförts vid brandstationerna i Björbo, Gagnef och Mockfjärd.

- Eleverna har fått se vilken utrustning vi har och information om hur vi jobbar, berättar han.

Ungdomarna har också fått testa viss utrustning och i Mockfjärd fick de bland annat göra en "flygtur" i hävaren.

- Utbildningen ökar samhällets beredskap inför olika krissituationer och kan på sikt rädda både liv och stora egendomsvärden. Det gäller inte bara vid bränder i skolan, utan också vid bränder och andra olyckor i naturen, hemmet eller på andra platser, förklarar brandmästaren.

Han beskriver eleverna som mycket positiva och väldigt vetgiriga.

- Flera av dem har ställt mycket kvalificerade frågor. En flicka i en femteklass vid Djuråsskolan visade sig ha stora kunskaper i skärsläckaranvändning. Hon har ingen anknytning till räddningstjänsten, utan var helt enkelt intresserad, berättar han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons