Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn testas efter smitta på sjukhus

Annons

Två för tidigt födda barn på Blekingesjukhuset i Karlskrona har smittats med multiresistenta bakterier. Nu kallar sjukhuset in ett 30-tal barn för provtagning.

Inget av de två smittade barnen blev allvarligt sjukt och båda har frisknat till utan behandling. Ett av barnen fick en lätt sårinfektion, det andra en lindrig ögoninfektion.

Förutom de båda nyfödda har multiresistenta bakterier, MRSA, också konstaterats hos en anställd och hos en anhörig till ett av barnen.

Blekingesjukhuset försöker nu kartlägga smittan och förhindra nya fall. Därför kallas samtliga barn som vårdats på neonatalavdelningen sedan den 1 mars till provtagning. Brevet har skickats till ett 30-tal familjer.

"Vi räknar med att det är liten risk att hitta ytterligare smittade men provtagningen sker av säkerhetsskäl", säger hygienöverläkare Carl-Johan Fraenkel i ett pressmeddelande.

MRSA är en variant av bakterien stafylokocker som inte kan behandlas med de vanligaste typerna av antibiotika. Bakterien ger inte svårare infektioner än andra stafylokocker, men kräver mer komplicerad behandling.

Neonatalavdelningen skärper nu också sina hygienregler. Allra viktigast är, enligt Carl-Johan Fraenkel, att tvätta händerna med sprit före och efter patientkontakter.

TT

Mer läsning

Annons